La Rădești, copiii citesc la Biblioteca „ARIPI DE POVESTE”

Distribuie articolul

 

 

 

Este vorba despre Biblioteca Asociației Rădeșteanca.

Toți spun că în ziua de astăzi copiii nu mai vor să citească și de aceea nu mai e nevoie de biblioteci și librării. Totuși, la aproape 100km de Galați, doi soți învățători, care iubesc ceea ce fac, învățătoarea Porumb Zînica Nela și învățătorul Porumb Cătălin Nicolae, au deschis o bibliotecă acum trei ani, la care muncesc voluntar.

Biblioteca se numește „Aripi de Poveste” Rădești  și este a Asociației Rădeșteanca, cea care a fost înființată de cei doi soți. Bilanțul făcut zilele acestea este încurajator. Astfel, în cei trei ani, biblioteca a adunat un portofoliu de 2300 de volume, sunt deschise 140 fișe de bibliotecă și s-au împrumutat până în prezent 6480 de cărți.

L-am întrebat pe  învățătorul Nicolae Cătălin Porumb de unde i-a venit ideea.

Oftând, acesta a început să povestească cum s-a zbătut tatăl său, fost primar al comunei, și a reînființat biblioteca comunală atunci când s-a reînființat comuna. Soarta a făcut ca el să plece la cele veșnice și la un an după acest eveniment, când a ieșit și bibliotecara la pensie, a fost închisă biblioteca. Copiii au început să-l întrebe  de unde mai pot împrumuta cărți. La școală nu este post de bibliotecar, iar cărțile din biblioteca școlii sunt vechi, iar când a fost reabilitată școala au fost ținute în condiții improprii în căminul cultural, astfel au devenit un pericol pentru sănătatea copiilor. De aici a apărut această idee de a înființa o bibliotecă. A  făcut un apel la prietenii de pe rețeaua de socializare  și a adunat bani și cărți. În primele luni a reușit să adune în bibliotecă 1000 de cărți noi. Apoi a scris un proiect la Fundația Nouă ne Pasă , a făcut un club de lectură și a mai achiziționat aproape 1000 de cărți. Restul de 300 le-au primit  din donații sporadice sau le-au cumpărat  din banii proprii, atunci când copiii veneau la bibliotecă si le spuneau că au văzut că s-au lansat diferite cărți din seriile lor preferate.

În fiecare zi, în primele două pauze, biblioteca e plină de micii cititori, iar atunci când sunt prea mulți la împrumutat cărți, le vine in ajutor si o eleva de la clasa a VII-a, Burlacu Teodora.

„Chiar dacă nu au prea mult timp liber în pauze, faptul că îi văd pe copii entuziasmați că vin la bibliotecă, ne încarcă cu energie. Secretele succesului acestei biblioteci  ar fi cărțile noi, actuale, frumos ilustrate și timpul acordat acestei biblioteci”, spune învățătorul Cătălin Nicolae Porumb.

Copiii își recomandă unii altora o lectură sau alta, astfel unele cărți au fost împrumutate de foarte multe ori și deja încep să se uzeze. De aceea, în perioada următoare, vor vedea care sunt aceste cărți și, dacă vor găsi persoane sau firme care să îi ajute să ia altele noi, le vor înlocui.

 


Distribuie articolul

You May Also Like