La Inginerie a avut loc faza regională a World Robot Olympiad

Distribuie articolul

A V-a ediție a competiţiei regionale de robotică educațională World Robot OlympiadTM Galaţi 2017 s-a încheiat. Organizată de Departamentul Ingineria Fabricaţiei din cadrul Facultăţii de Inginerie, manifestarea a aliniat la start 24 de echipe de elevi din judeţele Galaţi (mun. Tecuci și com. Pechea), Brăila şi Vrancea, cei mai mici participanţi având până în 13 ani. Tema de anul acesta – „Sustainabots: Roboţi pentru dezvoltare durabilă”- propusă de Costa Rica – ţara organizatoare – s-a dovedit a fi extrem de interesantă.

Cei mici au avut, la secţiunea Standard 1 „Turism durabil”, de creat o poveste, în care roboţii au salvat câteva animale pe cale de dispariţie sau au mutat dintr-o parte în alta vizitatori şi oameni de ştiinţă. Tema competiţiei Standard 2 a avut legătură cu Diminuarea emisiilor de CO2, aşa că roboţii adolescenţilor au avut de plantat panouri solare sau de cărat copaci. Iar tema categoriei competiționale Standard 3 (Liceu/Senior) a fost „Energie regenerabilă” şi a presupus crearea unui robot care să construiască 3 generatoare eoliene pentru un parc.

Premianţii secţiunii „Standard” au fost: la categoria Standard 1: elevii David Călugaru şi Ştefan Boşneagă, de la Sophia Science, Galaţi, profesor Marinela Buruiană, la Standard II: Ştefan Măcrineanu şi Ştefan Stoian, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Galați, profesor Niculina Coman, la Standard III: Cezar Holban şi Dănuţ Anton, de la Centrul de Excelenţă pentru Robotică Educaţională – Vrancea, profesor Săndel Agache şi Ilie Bratu, Ionuţ Rotaru şi Adrian Vlad de la Liceul Tehnologic Costache Conachi, Pechea – Galați, profesor Viorica Artenie. Jurizarea la categoria Standard a fost asigurată de ingineri voluntari, absolvenți ai Facultății de Inginerie, programul de studiu Mecatronică și studenți voluntari ai programelor de studii Tehnologia Construcțiilor de Mașini și Ingineria Sistemelor. La categoria Creativitate, au fost premiate patru echipe de elevi. Premiul I a ajuns la 4 elevi de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” și Colegiul Național „Vasile Alecsandri”: Mihai Profir, Robert Enache, Alexandra Buruiană, Constantin Oprea Dănuţ, profesor coordonator Cătălina Stanca. Premiul II a fost atribuit echipei de la Centrul de Excelenţă pentru Robotică Educaţională – Vrancea, formată din Marian – Cosmin Lupu şi Damian Marasescu, profesor Agache Săndel. Premiul III a ajuns la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” (Andrei Toma, Paul Pamfil, Adrian Zainea) – profesori coordonatori Dinică Daniela şi Hărăbor Iulia, iar menţiune au luat elevii de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Aurelian Cristian Popa, Maricel Ceacală, Alexandru Zaharia) – profesori coordonatori Anghele Desilia şi Silviana Ciupercă.

Premiile speciale au constat în seturi de resurse Lego Mindstorm Education și au fost oferite liceelor care participă frecvent la competiţie: Colegiului Tehnologic „Costache Conachi” din Pechea – Galați (prof. Viorica Artenie), Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Galaţi (prof. Daniela Dinică și prof. Iulia Hărăbor) și Centrului de Excelență în Robotică Educațională – Vrancea (prof. Săndel Agache). Evenimentul este adresat mediului preinuversitar și își propune să susțină dezvoltarea învățământului bazat pe conceptul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) prin competiții în domeniul Mecatronicii și Roboticii.


Distribuie articolul

You May Also Like