La doi ani după ce au discriminat o fetiță cu autism, două directoare și o învățătoare au fost sancționate

Distribuie articolul

Două directoare și o învățătoare din Galați au fost amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu câte 1.000 de lei pentru că ar fi avut un comportament neadecvat față de o elevă cu autism. În plus, cele trei cadre didactice au fost obligate să publice într-un ziar local această decizie.

Adelina, o fetiță acum în vârstă de nouă ani, a fost înscrisă în urmă cu aproximativ doi ani la Școala nr. 10 din oraș. Potrivit legii, unitățile școlare sunt obligate să îi integreze în colectivități și pe copiii cu probleme speciale. La vremea respectivă, părinții au susținut că fiica lor nu a fost tratată corespunzător de către învățătoare și conducerea școlii. Mama a fost atunci nevoită să își mute copilul la altă școală, mai departe de casă și cu cheltuieli suplimentare pentru întreaga familie. În același timp a sesizat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării care a decis că cele trei cadre didactice au greșit.

„S-a constatat o lipsă de cooperare și comportament pasiv manifestat de conducerea unității școlare care, prin efectele pe care le-a generat, a supus minora la un tratament injust. Colegiul director constată că nu a fost luată nicio măsură de către conducerea unității școlare la problemele semnalate de mama minorei”, se arată în comunicatul CNCD.

De asemenea, membrii consiliului au sesizat că învățătoarea fetiței „a manifestat un comportament opoziționist față de integrarea minorei în colectiv, manifestat prin refuzul colaborării cu părinții” dar și că „reclamata muta zilnic banca în care stătea minora într-o sală alăturată, a comunicat diagnosticul minorei în fața celorlați părinți și a demarat acțiunea de convingere în vederea excluderii copilului din clasă”.

Directorul școlii și-a asumat sancțiunea, însă a contestat amenda la Curtea de Apel din Galați. Reprezentanții Inspectoratului Școlar au precizat că această sancțiune este o premieră pentru învățământul gălățean.

La aflarea veștii, mama fetiței a postat un comentariu pe o rețea de socializare:

«Este o situație care nu mă privește doar pe mine ci pe mulți alți părinți care trec uneori prin astfel de lucruri și poate… un semnal de alarmă pentru oricine, pentru că oricine ar putea să fie în locul meu într-o zi. Puteți prelua părerea mea de mai jos, este cel mai sincer gând care mi-a venit astăzi în minte la aflarea „deznodământului”.

Meseria de învățător cred că este cea mai frumoasă meserie din lume. Un dascăl, după părerea mea are ocazia de a schimba lumea în fiecare zi în bine. Purtați asta cu delicatețe, cu dulceață, iubiți copiii, iubiți-i pe toți. Altfel… este suficient un singur refuz, un singur strigăt lângă urechile unui copil și îl distrugeți. Poate definitiv. Victoria de astăzi nu mă bucură îndeajuns să pot uita, nu poate nici să o facă pe Adelina să iubească din nou școala și nici pe Renata să nu mai tresară de teamă că iarăși își va pierde colegii mutându-ne în altă și altă școală, ori de câte ori mă voi întrista din cauza părinților sau a cadrelor care refuză încercarea de apropiere minimă pentru copilul atipic.
„A învăța să accepți și pe ceilalți” acesta este un lucru neapărat necesar. Odată cu acest fapt se simte senzația unui sentiment de confort, se înțelege că nu exista un mod mai corect de a trai ci doar moduri diferite de al nostru. Unica limita este respectul de sine și pentru ceilalți totodată, apoi totul merge doar spre bine. Chiar dacă nu înțelegem, chiar dacă nu împărtășim aceleași senzații, chiar dacă „împreună” nu vom reuși sa fim niciodată. Să-ți pierzi liniștea, să nu găsești niciodată echilibru la doar 8 ani doar pentru că ești altfel decât cel din spatele tău… ar fi mult prea nedrept», scrie Aurelia Osman pe Facebook.

Distribuie articolul

You May Also Like