Situată în Nord-Vestul României, la graniţa cu Ucraina, regiunea Maramureşului încântă, în orice anotimp, cu frumuseţile sale. Este locul unde timpul a încremenit ca să păstreze intacte peisaje de poveste, tradiţii şi obiceiurile vechi, meșteșuguri conservate cu sfinţenie, straie populare inconfundabile specifice locului. Odată ajuns acolo ca turist, ospitalitatea localnicilor te face să te simţi ca acasă. Vei fi primit cu mare drag oricând în sânul familiilor maramureşene. Acestea își primesc oaspeții cu brațele deschise, având un singur gând: “după atâta drum, trebuie să fii tare înfometat”. Aşa că îți pun dinainte mese îndestulate cu bucate alese: supă sau ciorbă (denumită tradiţional zamă, balmoş ciobănesc, omletă cu smântână, slănină, coleaşă (mămăligă moale) cu brânză, gomboţi (găluşte cu prune), gulaş sau delicioasele pancove (gogoși ardeleneşti, toate într-un amestec de influenţe româneşti, săseşti şi ungureşti. Horinca (palinca de prune) este nelipsită.
Peisajul predominant montan îmbie turistul la plimbări relaxante, la o cură de aer curat. Maramureşul uimește! Ai spune că Raiul a coborât pe pământ: pajiştile întinse străjuite de munţi, numeroasele obiective istorice şi culturale, meşteşugurile încă păstrate fără echivoc fascinează la orice pas, ospitalitatea gazdelor mereu cu zâmbetul pe buze; o lume simplă, frumoasă, fericită de unde nu ţi-ai dori să mai pleci.
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice, Cimitirul Vesel din Săpânţa, atrage turiştii din întreaga lume pentru ineditul său: felul umoristic în care este privită moartea. Pe crucile din lemn pictat, motivul morţii este descris în versuri simple, un mod de a face haz de necaz, semn că acolo nu este loc de vaiete, bocete şi plâns, ci doar de o acceptare senină a trecerii celor dragi într-o lume mai bună.
Atracţiile turistice ale zonei nu se opresc aici. În Maramureş, meşteşugul cioplitului în lemn este transmis din generaţie în generaţie. Niciunei gospodării de la sat nu îi lipsește poarta imensă, decorată cu sculpturi şi motive tradiţionale. În fapt, zona este renumită pentru aceste porţi şi pentru multitudinea de mânăstiri din lemn, cea mai cunoscută fiind Bârsana, simbol al creștinismului ortodox din România, un superb exemplu de arhitectură ecleziastică.
Eşti în inima Maramureşului şi nu poţi rata o plimbare cu Mocăniţa, trenul cu aburi care te va purta printr-un ţinut de legendă. Peisajul încântă prin contrastul priveliştilor cu sate scăldate-n soare şi cele cu păduri întunecoase de stejar. La destinaţie, te poți odihni în poieniţele pline cu flori și miros de iarbă proaspăt cosită.
Pentru iubitorii traseelor montane, Cascada Cailor este un alt punct de atracţie. Sunt zeci de cascade în ţara noastră, dar aceasta este specială; s-a format din apa adunată în urma topirii zăpezilor de pe masiv şi a ploilor frecvente de pe munte. Acumulate într-un circ glaciar al Munţilor Rodnei, ele alunecă pe versantul cel mai abrupt al Muntelui Piatra Rea şi se revarsă peste Podul Cailor. Apa limpede şi rece cade în şuvoaie peste stâncile golaşe de la o înălțime de aproximativ 100 de metri. Nu trebuie ratată!
De aici, la o oră şi jumătate de mers pe jos, se află staţiunea Borşa înconjurată de şase rezervaţii naturale, cu peisaje deosebite şi trasee numai bune de umblat:
– Rezervaţia Pietrosu Rodnei este cea mai mare rezervaţie complexă din această zonă a ţării. Are trei căldări glaciare şi un peisaj mai sălbatic.
– Rezervaţia Salhoi-Zambroslaviile mixta;
– Rezervația Piatra Rea se întinde pe 17 hectare și este foarte bogată în floră şi faună rare) floarea de colţ, bujorul de munte, ghinţura, păiuşul, capra neagră, ursul brun;
Rezervaţia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii este renumită pentru jnepeniş și cea mai mare populație de cocoşi de mesteacăn, o specie ocrotită de lege;
– Rezervaţia speologică Peștera şi Izvorul Albastru al Izei;
– Rezervația pentru ocrotirea lostriţei (o specie foarte întâlnită în bazinul dunărean) se regăsește pe cursurile de apă ale Vaserului, de la cantonul silvic Cozia până la Vişeu.
Maramureşul este deci destinaţia perfectă pentru cine dorește să descopere natura pură, nealterată şi tradițiile unei zone pline de istorie şi legendă, o oază de linişte şi relaxare departe de zgomotul marilor oraşe si agitaţia lor cotidiană.