Inundațiile din luna septembrie au adus pagube semnificative nu doar asupra locuințelor și infrastructurii, ci și asupra sectorului agricol din județul Galați.
Acest domeniu, deja afectat de seceta pedologică din ultimele luni, se confruntă acum cu o situație agravată de efectele devastatoare ale precipitațiilor abundente.
Pentru a avea o imagine clară și exactă asupra pierderilor înregistrate în agricultură, prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar, a emis un ordin prin care s-au constituit comisii de evaluare a pagubelor. Aceste comisii au rolul de a analiza terenurile agricole afectate și de a oferi o evaluare completă și precisă a daunelor suferite.
Conform datelor transmise către Instituția Prefectului, suprafața totală a culturilor agricole calamitate se ridică la 12.888,75 hectare.
Pagubele estimate pentru aceste suprafețe afectate sunt în valoare de 44.725.698 lei.
Cele mai afectate culturi sunt:
- Porumb: 1.815,52 ha
- Floarea soarelui: 857,28 ha
- Rapiță (însămânțată): 8.653,94 ha
- Lucernă: 3.911 ha
- Grâu (însămânțat): 70,98 ha
- Soia: 258,59 ha
- Orz: 439,27 ha
- Sparcetă: 5,11 ha
- Legume de câmp: 50,80 ha
De asemenea, au fost afectate 10,98 hectare de solarii, cu o suprafață de 12,91 hectare de cultură calamitată.
S-au înregistrat pagube și în plantațiile tinere de livadă (2,50 ha), viță de vie (6,42 ha) și zmeur (1,16 ha), precum și în cadrul pachetului P4 – îngrășământ verde (310,31 ha).
Pe lângă pierderile din sectorul agricol, au fost afectate și depozitele de cereale, stocurile distruse fiind de 6.435 de tone de produse – grâu (3.089 tone), orz (1.443 tone), floarea soarelui (1.357 tone), porumb (82 tone), mazăre (25 tone) și lucernă (450 tone).
Valoarea estimată a pagubelor se ridică la la 6.369.320 lei.
Aceste date reflectă amploarea distrugerilor și necesitatea unor măsuri urgente pentru sprijinirea agricultorilor locali, motiv pentru care s-a solicitat Guvernului României emitarea unui act normativ prin care să se asigure fondurile necesare pentru despăgubirea fermierilor afectați.
De asemenea, către Guvernul României au fost transmise și pagubele înregistrate la fermele de animale, în acest caz constatările fiind făcute de comisii constituite la nivelul fiecarei unități adminstrativ-teritoriale.
Din datele trannsmise către Instituția Prefectului, reiese faptul că fermierii au avut pierderi constând în: utilaje agricole, furaje și nutreț pentru animale, combustibil, cereal etc.
„În urma calamitaților naturale care au afectat grav sectorul agricol, am luat măsuri urgente pentru a evalua impactul acestor fenomene asupra fermierilor și producătorilor locali. Înțelegem dificultățile cu care aceștia se confruntă, mai ales că în vară au avut pierderi majore și din cauza secetei pedologice. În urma evaluării situației din teren și a discuțiilor cu autoritățile locale și fermierii afectați am informat Guvernul României despre situația critică și am cerut sprijin pentru a asigura despăgubiri fermierilor afectați.
Voi colabora îndeaproape cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica soluțiile cele mai bune pentru ca fermierii să își reia activitatea și pentru a preveni consecințele economice grave pe termen lung în comunitățile noastre rurale.
Vreau să îi asigur pe toți cei afectați că vom face tot posibilul pentru a restabili cât mai rapid normalitatea și că prioritatea noastră este să ne asigurăm că fermierii primesc sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă, a declarat prefectul județului Galați”, Andreea-Anamaria Naggar.