Interviu Costel Fotea: ”670 de milioane de euro vin în anii următori în județul Galați”

Distribuie articolul

Moș Crăciun pare să fi renunțat la Finlanda și să-și fi făcut buletin de Galați, cel puțin așa rezultă din promisiunile făcute de autoritățile locale județene, care anunță investiții fără precedent: de peste 670 de milioane de euro. Deja un sfert din bani au fost dați pe lucrări ce vizează infrastructura rutieră sau sănătatea. Oricum, mai avem doi ani să ne lămurim dacă personajul căruia i-am făcut buletin de Galați chiar este moș Crăciun sau Pinocchio.

Aflat la jumătatea primului mandat de președinte al Consiliului Județului, Costel Fotea a fost de acord să facă un scurt bilanț. Cel care nu strălucea prin nimic în urmă cu un mandat, când a fost county manager alături de președintele de atunci, Nicolae Bacalbașa, are în prezent suficiente realizări cu care să se laude. Mai mult, promite investiții remarcabile și în următorii doi ani.

Reporter: Cu ce vă mândriți la jumătatea mandatului?

Costel Fotea: Haideți să începem cu drumurile, pentru că sunt peste 22 de km de drum județean, dintre care cinci sunt reabilitați și dezvoltați pe Programul Național de Dezvoltare iar 17 km sunt covoare asfaltice din fonduri proprii ale Consiliului Județean, cum ar fi cei 5 km între Corni și Măcișeni. Sunt cinci poduri reparate până în momentul de față. Acum construim un pod la Cerțești cu 1,5 milioane lei, la sfârșitul lunii iunie va fi dat în folosință. Nu mai vorbim de 11 km de șanțuri, apoi în fiecare an câte 30.000 de mp de plombări pe drumurile județene.

Astăzi vorbim de contract semnat și cu ordin de începere a lucrărilor pentru 9,5 km de drum județean reabilitat cu fonduri proprii, în valoare de 9,5 milioane de euro, apoi contract semnat care va începe în iulie: aproape 24 km drum județean cu fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală drumuri între Berești – Moscu – Băneasa – Balintești – Tg. Bujor și 2,9 km de la Matca la Tecuci. Anul ăsta sper să fie încă cel puțin 30 de km.

În iulie vor fi deschise ofertele pentru trei drumuri județene care însumează 85 de km cu o valoare de 42 de milioane de euro. Mai sunt încă vreo două drumuri județene, sunt în procedură de achiziție, probabil vor începe lucrările spre sfârșitul anului, este vorba de 35 km de drum județean Pechea – Suhurlui – Cuca – Măstăcani cu o valoare de peste 18 milioane de euro, este în procedură de achiziție pe fonduri europene și DJ 251 A de la Drăgușeni – Blânzi – Corod, în valoare de 9,5 milioane de euro.

Pe sănătate, la Spitalul de Urgență am început parcarea supraetajată, 317 locuri, o investiție de 2 milioane de euro. Dacă există adresabilitate mai mare, fundația permite extinderea cu încă un nivel, adică 150 de locuri de parcare.

Am început lucrări de consolidare a Spitalului de Urgență, investiție de aproape 7 milioane de euro cu bani din bugetul Ministerului Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții, la care Consiliul Județului are doar 2% parte de cofinanțare. La sfârșitul lunii iunie încep lucrările propriu-zise. E predat amplasamentul pentru extinderea radioterapiei, investiție de 3 milioane de euro. În luna august începe construcția primului bloc de locuințe pentru angajații din sănătate, bloc cu trei nivele și mansardă, cu 10 apartamente cu 2 camere și 10 cu o cameră.

Reporter: Care ar fi principalele direcții de dezvoltare?

Costel Fotea: Sănătatea e pe primul loc, pe locul al doilea sunt drumurile și pe al treilea, cultura: Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul Colecțiilor și Casa Cuza. Vin apoi școlile speciale și agrementul. Este în procedură de achiziție construcția unui spital nou în incinta Spitalului de Boli Infecțioase, cu laborator pentru bolnavii HIV/SIDA, construcție de peste 1.700 mp. E pentru prima dată când se investește atât de mult în medicina gălățeană. La Spitalul de Pneumoftiziologie s-a finalizat o extindere cu parter/etaj/mansadră cu laborator de sterilizare. La Spitalul de la Gănești avem o construcție nouă de 4,5 milioane de euro.

În 2019 mai sunt patru drumuri județene depuse pentru finanțare europeană plus centura Galațiului și astea depășesc 70 de milioane de euro.

Reporter: Ce frânează dezvoltarea județului?

Costel Fotea: Cea mai mare problemă este acest hățiș birocratic și perioadele foarte lungi de achiziție. Din păcate, și un fenomen național: lipsa forței de muncă.

Reporter: De ce nu are parte Galațiul de investitori? Brăila, de bine, de rău, tot a mai reușit în ultima perioadă…

Costel Fotea: Acum, după ce vor fi făcute toate aceste investiții de care povestesc și deschiderea pe care o au consiliul județean și municipalitatea, cred că vom reuși în viitor să convingem că merită mai mult Galațiul.

Reporter: Ce ne lipsește în momentul de față?

Costel Fotea: Deschiderea rutieră, avem nevoie de un drum expres ori spre Drajna, ori spre Focșani.

Reporter: Dar și Brăila e practic pe aceeași infrastructură cu noi, nu are parte de una mai bună…

Costel Fotea: Când au venit investitorii la Brăila era o altă administrație la Brăila, alta la Galați. Vom încerca să-i cooptăm pe cei care vor veni.

Reporter: Există în momentul de față vreun investitor important care să-și manifeste interesul?

Costel Fotea: Discuții cu investitori a avut și primarul, am avut și eu, inclusiv împreună. Acum, după ce își vor face calculele se vor hotărâ dacă vin sau nu iar dacă vin, i-am asigurat de tot sprijinul nostru.

Reporter: Observ din partea CJ în ultima perioadă o deschidere foarte mare către accesarea de fonduri europene. De ce nu s-a reușit același lucru și în mandatul precedent, ținând cont de faptul că erați al doilea om din județ atunci, erați county manager.

Costel Fotea: Era la început exercițiul financiar, practic pregătirea unor proiecte care astăzi au prins contur. Unele le-am început în 2015.

Reporter: În total, la finalul mandaului, cât sperați să atrageți fonduri europene?

Costel Fotea: În calitatea de președinte al AD Apă – Canal am semnat un contract de 180 de milioane de euro. Pe consiliu efectiv între 300- 320 de milioane de euro. Vor fi cel puțin 520 – 530 de milioane de euro care vor veni din fonduri europene plus 150 de milioane de euro, contracte semnate acum pe Programul Național de Dezvoltare locală. Aproximativ 670 – 680 de milioane de euro vor fi în județul Galați până la sfârșitul anului 2021 – 2022.


Distribuie articolul

You May Also Like