Întârzieri la Navrom Bac din cauza scăderii Dunării: insula care a apărut în mijlocul apei obligă vasele să ocolească zona

Distribuie articolul

Sunt probleme pe Dunăre din cauza secetei. În ultimele zile, cotele fluviului au scăzut foarte mult în zona Galați-Brăila. În mijlocul Dunării a apărut o insulă care le dă bătăi de cap celor de la Navrom Bac. Vasele care transportă mașini și oameni de pe malul gălățean pe cel tulcean sunt obligate să renunțe la drumul obișnuit și să ocolească prin dreptul Portului Mineralier.

„Trebuie să ocolim în amonte şi întârziem cursele, îmbarcarea, debarcarea. Ne ducem mai sus vreo 300-400 de metri, ne ducem spre portul mineralier. Întârziem cursele, în loc să le facem în şapte minute, le facem într-un sfert de oră, 12 minute”, a declarat Grigore Crăciun, şeful flotei Navrom Bac.

Insula care a apărut în mijlocul Dunării nu încurcă deocamdată și vapoarele care trec pe fluviu. Potrivit reprezentanților Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, limba de pământ lungă de 300 de metri și lată de 10 metri nu se află pe șenalul navigabil. De aceea, autoritățile nu au luat încă nici o măsură.

„Acum nu reprezintă o problemă deoarece nu este pe şenalul navigabil, deci nu este o problemă pentru navigaţie. S-a mai întâmplat și în alți ani, insula apare atunci când Dunărea este scăzută, din cauza lăţimii Dunării, a vitezei curentului apei mai mică decât viteza curentului la malul drept, acolo se depun aluviuni, se formează un banc”, a spus Dorian Dumitru, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

La fel ca în alți ani, gălățenii așteaptă acum să fie vreme frumoasă ca să meargă pe insulă cu bărcile. Acolo teribiliștii fac plajă, partide de pescuit și picnicuri. Cei care nu au barcă și spirit de aventură, trebuie să se mulțumească cu câteva fotografii făcute de pe mal.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns