Înghețata cu topping de morcov și miere de tei – propunerea SIA Galați pentru Ecotrophelia

Distribuie articolul

O echipă de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, formată din patru studenții și două cadre didactice, va reprezenta Galațiul la Concursul Ecotrophelia 2017 cu un produs nou și sănătos: înghețata ICEwhey.

„Ideea a venit din practica de la stația pilot de lapte, când, urmărind îndeaproape produsul tehnologic de obținere a brânzeturilor, am observat că rezultă două subproduse principale: zer și smântână. Scopul nostru a fost să le valorificăm, să le combinăm cu alte ingrediente și să obținem un aliment nou, bun de consum. Pe lângă ineditul rețetei (folosim topping de dulceață de morcov și miere de tei) înghețata noastră mai are o calitate: zerul e delactozat, așa că poate fi consumată fără griji și de cei cu intoleranță la lactoză”, a declarat studenta Ana Georgiana Popa.

Zer, smântână, banane, ou și miere de tei – sunt ingredientele principale ale desertului, care este inovativ, propune o variantă tehnică simplă de fabricație și are o etichetă curată – fără coloranți și aditivi.

Cei patru: Ana Georgiana Popa, Iulia Claudia Chirilă, Cristina Trofin – studente anul III SIA și drd. Florentina Bucur speră să se întoarcă cu premiul cel mare, ba chiar să vadă produsul pe piață în cel mai scurt timp!

„E o regândire, pe principii economice a unor soluții existente și o propunere de desert sănătos. În alte produse se adaugă zerul sub formă de pulbere, noi îl concentrăm, nu îl mai uscăm, deci salvăm energie și păstrăm calitățile subprodusului, care e foarte valoros”, a explicat prof. univ. dr. Daniela Borda, coordonatorul echipei.

Înghețata are în componență și miere de tei, pentru a aduce puțină culoare locală produsului: Galațiul este încă orașul teilor. Cât despre toppingul de dulceață de morcovi, nu numai că e nemaiîntâlnit, dar îi va face pe cei mici să îndrăgească o legumă ieftină și foarte sănătoasă. “E o resursă care nu e suficient valorificată. Organizația Mondială a Sănătății spune că cei mici nu prea consumă legume, așa că o înghețată cu topping de morcovi ar fi numai bună pentru ei”, explică șef lucrări Iuliana Bleoancă. Ecotrophelia e un concurs anual destinat studenților, ce promovează rețete inedite și sănătoase.


Distribuie articolul

You May Also Like

One thought on “Înghețata cu topping de morcov și miere de tei – propunerea SIA Galați pentru Ecotrophelia

  1. Cum sa fie smântână subproduse brânzei? SIA inventează știința de gang

Comments are closed.