INCREDIBIL! Am tradus Mersul trenurilor și am aflat cât durează o călătorie dintr-un capăt în celălalt al țării în anul 2018

Distribuie articolul

Se plângeau zilele trecute niște cetățeni că au făcut 16 ore cu trenul de la Focșani la Cluj-Napoca. Asta din cauza unor copaci dărâmați de furtună prin Valea Prahovei. Imediat, reporterii au preluat supărarea călătorilor și au umplut televizoarele cu breaking news.

De atunci, ne tot gândim unde este știrea. Oamenii sunt îndreptățiți să înjure compania ferată care nu i-a informat, nu le-a oferit o alternativă și i-a lăsat cu ochii în soare pe răzoare. În plus, CFR nu a dorit să comenteze situația, dar nici asta nu-i o surpriză: toate marile companii (de gaze, de electricitate, de transport) sunt stat în stat și se comportă de parcă muritorii-clienți nu-s de nasul lor.

Așadar, unde-i știrea? Conform graficelor CFR, gălățenii și brăilenii care se încumetă să plece în vestul țării pe calea ferată fac mai mult de 16 ore și ajung la fel de repede ca poștalionul de pe vremuri. Pentru că Mersul Trenurilor este un fel de biblie a ceferiștilor pe care nici ei nu o înțeleg, fiind codată cu ajutorul metodelor Vigenere si XOR (eiiii!), am apelat la site-urile normale la cap care au reușit să descifreze și să traducă textul criptat. Uite așa am aflat că trenul care pleacă din Covurlui până în Feleac se mișcă cu mare talent, conform graficului următor: Galați, ora 5.56 – Suceava, ora 13.03 – Vatra Dornei, ora 15.41 – Năsăud, ora 17.52 – Cluj-Napoca, ora 20.19. Facem calcule și aflăm că cetățeanul aventurier ajunge la celălalt capăt al pământului românesc în 14 ore și 23 minute!

Asta nu-i nimic. Sunt niște inconștienți prin Galați și Brăila care au rude la Timișoara. Ca să le viziteze măcar o dată în viață, ei trebuie să studieze tehnicile supraviețuirii predate de Bear Grylls. În acest caz, nu există tren direct și toată aventura trece prin București. Galați-capitală înseamnă aproximativ 4 ore, la care adăugăm București-Timișoara, cu o schimbare sau două, între 9 h 54 min și 12 h 37 min. Rotunjim și aflăm că până pe Bega sunt între 14 ore și 17 ore de mers efectiv, fără timpul pierdut în stațiile unde se schimbă trenul. Booom!

Stați că nu am terminat. Pentru cei cu adevărat dependenți de adrenalină există călătoria absolută. Cei de la CFR i-au spus simplu  IR Galați-Arad. Este pe bucăți, dar merită efortul:  conform site-ului www.virail.ro, călătoria durează cel puțin 18 h 51 min și cel mult 29 h 34 min. Crash, boom și bang, băi CFR!

PS: Intenționat nu v-am spus cât costă călătoriile în timp oferite de CFR ca să vă lăsăm să vă confruntați cu funcționarii companiei. Vă garantăm că veți avea alte surprize.


Distribuie articolul

You May Also Like