Închiderea școlilor în tot județul, o prevenție forțată

Distribuie articolul

 

 

Astăzi, în urma deciziei de ieri a Comandamentului de iarnă, toate unitățile de învățământ preuniversitar au rămas închise.

O măsură cumva forțată dacă ne referim la aria de acoperire a acesteia. Ieri după orele prânzului, „furia albă” s-a domolit și a fost timp suficient pentru ca drumurile să fie „la negru”.

Într-adevăr sunt localități unde nu avem încă energie electrică, deci nici căldură în școli, drumurile sunt închise iar degajarea merge mai anevoios. Pentru aceste cazuri, ok, închidem școlile.

Dar, în rest?

Cel mai nemulțumit de această decizie este primarul Tecuciului, Lucian Costin, acesta declarând încă de ieri seară că în cel de-al doilea municipiu al județului, drumurile sunt ok pentru că ninsoarea căzută nu a fost decât de 2-3 cm. Un disconfort inutil creat pentru părinții ce astăzi de dimineață ar fi trebuit să se prezinte la locurile de muncă, dar lăsând ori copii singuri în case, ori fiind nevoiți să solicite o zi liberă.

Suntem la început de iarnă, calendaristic, suntem încă în toamnă, dar astfel de măsuri radicale ar trebui luate mai cu aplecare, după ce studiem cu atenție atât cauza cât și efectul.

Nu spune nimeni că nu trebuie luat în calcul și actul prevenției, dar cu puțină rigurozitate se pot lua decizii doar pentru localitățile unde sunt probleme reale.

Să decizi soarta unui județ, „la grămadă”, și unde este cazul și unde nu, este cumva neprofesionist. Este simplu să închizi din pix o comunitate, fără a avea si motivații solide.

Ne place să credem că decizia de „tras heblu” la școli nu are nici un sâmbure de iz politic.

Astăzi, cu toată ninsoarea de ieri, chiar și la Galați, unde viscolul a fost mult mai puternic decât la Tecuci, se putea merge liniștit la școală.

Dar, la modul general, ne întoarcem cu gândul la vechile obiceiuri naționale printre care alintatul ce se află la loc de cinste.

Dacă e frig, e prea frig, dacă e cald, e prea cald, dacă ninge, de ce ninge, dacă nu ninge, de ce nu ninge, dacă plouă, prea multă ploaie, dacă nu plouă, prea puțină ploaie și tot așa… Neaoș.

 


Distribuie articolul

You May Also Like