Astăzi, 11 septembrie, elevii din învățământul preuniversitar au început școala, motiv de bucurie dar și de regrete după o vacanța de vară de aproape trei luni.
Începutul, ca de fiecare dată, cu bune și mai puțin bune. Dacă profesorii sunt oarecum mai liniștiți după ce spre sfârșitul anului școlar trecut le-au fost aprobate revendicările salariale, părinții au trebuit să tragă mult aer în piept la achiziționarea rechizitelor și a vestimentației necesare, iar elevii, cum spuneam, mare parte dintre ei, cu gândul încă la vacanță.
Florăresele au dat ca in fiecare an lovitura, politicienii, au ținut iară să iasă la interval, și tot așa.
Referitor la această ultimă remarcă, inspectorul general școlar, Gina Brînzan a fost prezent la o școală din comuna Schela iar președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, la o unitate de învățământ din comuna Tulucești.
Se remarcă atitudinea corectă a prefectului Claudiu Gavril care nu a participat la vreo festivitate de deschidere, acesta afirmând că această decizie a luat-o pentru a nu mai da naștere la comentarii malițioase dar și pentru simplul motiv că în mod evident, e ziua de emoție a elevilor, profesorilor și părinților, iar politicienii nu fac altceva decât să plictisească.
Același punct de vedere l-a avut la nivel național și primarul Brașovului, Allen Coliban, care a refuzat să participe la vreo festivitate de deschidere a noului an școlar, la poalele Tâmpei.
Revenind, la festivitățile de la Galați, trebuie spus că, din păcate, încă mai sunt părinți, ce nu respectă școala, iar prin gesturile lor dau exemple toxice propriilor copii.
Am observat astăzi, părinți în papuci, în pantaloni scurți cu tatuajele la vedere, mult botox, treninguri fake, nelipsitele termopane puse pe nas, cercei de nuntă ori cumetrie, și pe alocuri iz de inși certați cu apa.
E complicat să ai astfel de apucături și să ai și pretenția că poți genera copilului tău un minim de cultură, educație și civilizație.
Dragi părinți, școala nu-i nici club, nici bodegă, nici loc de etalat podoabele de prost gust și nici măcar vreo plajă.
La școală, copiii voștri vin să învețe carte iar voi și profesorii lor le sunteți exemple. Acum, de la unii dintre voi, fără supărare, nici nu prea au ce deprinde, în sens pozitiv, bineînțeles.
Adică, degeaba i-ai luat copilului un buchet de flori pentru profesor și tu vii în papuci, cu bermude și tricoul mulat pe burtă.
Sunteți fix din capitolul „Ne faceți ca ei!…”.
Revenind la noul an școlar, din analiza datelor transmise de către ISU și DSP, din cele 482 de unități de învățământ, 386 de unități (dintre care 142 din mediul urban şi 244 din mediul rural) au aviz sanitar de funcționare, spune Gina Brânzan, inspectorul școlar general.
Adică, 96 nu au. La unele este foarte posibil să fie vorba despre lucrări de reabilitare aflate în derulare. Dar, mai sunt și situații unde avem incompetenta unor primari.
Pentru că e limpede că primarul X a dorit să cheltuiască din fonduri proprii, un bâlci cu manele și lăutari ca să dea bine la partid, decât să repare ceva la o școală.
Iar aici cred că nu vorbim doar de incompetentă ci și de ticăloșie.
Poate, inspectorul general școlar, primarii ce au școli fără avize, prefectul și de ce nu, șefii de partide s-ar putea gândi să ne promită că anul acesta să fie ultimul cu unități de învățământ cu astfel de probleme.
Elevilor mai mici sau mai mari le dorim succes la învățătură în noul an școlar, profesorilor, rigurozitate dar și răbdare, iar părinților, să fie modele reale pentru proprii copii.