Investiții de peste 43 milioane lei atrase prin diverse programe, la Matca

Distribuie articolul

În niciun an, Primăria comunei Matca a reușit să atragă finanțări de peste 43 de milioane lei prin mai multe programe guvernamentale.

Astfel, prin Compania Națională de Investiții (CNI) s-a obținut o finanțare pentru modernizarea și extinderea unei unități de învățământ cu un corp nou, în valoare totală de 8,623 milioane lei.

De la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), au fost alocate 14 milioane lei pentru modernizarea unor străzi în lungime de aproximativ 16 km.

POIM –Axa 11.2 este și el prezent la Matca, printr-un proiect de peste 4 milioane lei ce vizează capacități de producere a energiei din surse regenerabile de energie pentru consum propriu.

Prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) avem două proiecte importante pentru comunitate ce vizează modernizarea sistemului de iluminat public stradal, in două etape (2,128 milioane lei, respectiv, 1,994 milioane lei).

În ceea ce privește Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) derulat  de asemenea prin MDLPA, vorbim de numai puțin de cinci proiecte pentru care s-a obținut finanțare.

Este vorba despre elaborarea\actualizarea studiilor de fundamentare a planului urbanistic general (PUG), inclusiv în format GIS și execuția unor stații de reîncărcare, proiect în valoare de 820 000 lei, dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente (1,902 milioane lei) și achiziționarea de microbuze electrice (2,929 milioane lei).

 De asemenea, prin Componenta C3 a PNRR mai avem înființarea centrului de colectare prin aport voluntar (4,558 milioane lei) și prin Componenta C15, dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ, proiect in valoare de 1,715 milioane lei.

Primarul comunei Matca, Gheorghe Marin, ne-a declarat că atragerea de fonduri nerambursabile reprezintă un factor esențial pentru comunitate și a precizat că în acest sens în viitor se vor derula și alte proiecte importante.

„Sunt programe pe care le urmărim în permanență. Prin acestea, dar și prin investiții proprii vom dezvolta comuna în ritm accelerat. Ca să vă dau doar un exemplu, pe lângă aceste investiții prin fonduri guvernamentale vom asfalta aproximativ 3 km de drum în zona Pieței, lucru solicitat de locuitorii comunei Matca. Nu foarte multe localități din județul Galați își permit să asfalteze cu bani de la bugetul propriu. La Matca, se poate!” a mai afirmat primarul Gheorghe Marin.


Distribuie articolul

You May Also Like