Bursele de merit în România: Când o notă de 2 este considerată performanță

Distribuie articolul

Într-o mișcare menită să rectifice neajunsurile din sistemul de acordare a burselor de merit în învățământul preuniversitar din România, premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul în debutul ședinței de Guvern de vineri. El a solicitat Ministerului Educației și sindicatelor din învățământ să găsească o soluție pentru o problemă alarmantă: elevi cu note de 2 primesc burse de merit.

Marcel Ciolacu a subliniat: „Am observat situația total neobișnuită în care elevii cu note de 2 primesc burse de merit. Acest lucru nu mai poate continua. Am avut discuții cu ministrul Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să găsim rapid o soluție pentru ca bursele de merit să reflecte cu adevărat performanța școlară și să se facă o distincție clară între bursele de merit și bursele sociale, care sunt destinate în primul rând reducerii abandonului școlar.”

Această declarație vine ca un semnal către sistemul educațional din România, unde se pare că acordarea burselor de merit nu mai reflectă cu acuratețe performanța școlară. Această problemă este cu atât mai evidentă în cazul elevilor de clasa a IX-a, mai ales în învățământul profesional, unde elevi cu note reduse sau chiar fără Evaluare Națională pot obține burse de merit în baza altor criterii.

În cadrul acestei inițiative de corectare a sistemului, secretarul de stat Florian Lixandru a explicat că Ministerul Educației intenționează să modifice Legea învățământului preuniversitar. Prin această modificare, se dorește corectarea „anomaliilor” care au dus la situații neașteptate în acordarea burselor de merit.

Florian Lixandru a indicat că aceste prevederi din lege care au condus la „anomalii” pot fi remediate printr-o ordonanță de urgență sau printr-o inițiativă parlamentară. În același timp, Ministerul Educației a solicitat date din teritoriu pentru a evalua corect situația și a propune măsuri de remediere.

Cu toate că legea actuală nu impune un prag de medie pentru acordarea burselor de merit, această dezbatere aduce în prim plan importanța corectării acestor prevederi pentru a asigura că elevii cu adevărat meritorii sunt recunoscuți și recompensați corespunzător pentru eforturile lor academice.


Distribuie articolul

You May Also Like