În caz de atacuri aeriene, unii gălățeni se vor refugia printre murături

Distribuie articolul

 

 

Unul dintre elementele centrale în cazul unui război convențional este protejarea populației civile, iar acest lucru poate fi făcut cel mai eficient prin modernizarea adăposturilor antiaeriene.

În România, în general dar și in Galați, în special, lucrurile stau foarte prost la acest capitol. De-a lungul anilor de pace, pentru aceste adăposturi antiaeriene s-au găsit alte utilități transformându-le în „cămări” pentru murături sau spații de depozitare pentru mobilier sau electrocasnice vechi.

Mai multe buncăre se află in Galați în stare avansată de degradare. Ușile de acces sunt corodate de rugină și nu se mai pot deschide, iar lipsa de utilități precum căldura și curentul electric face ca aceste spații să fie total nepotrivite pentru folosință. Absența truselor de prim ajutor sau a medicamentelor agravează situația, făcând orice ședere în aceste adăposturi periculoasă, chiar și pentru perioade scurte.

Eliberarea acestor spații ar putea dura chiar și o zi întreagă, ceea ce înseamnă că, în caz de urgență, mulți gălățeni ar fi lipsiți de un refugiu adecvat.

 

Pentru protecţia populaţiei de efectele atacurilor din aer este realizat sistemul naţional de adăpostire, care cuprinde: adăposturi pentru puncte de comandă destinate Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, adăposturi publice de protecţie civilă aflate în administrarea consiliilor locale şi fondul privat de adăpostire realizat de operatorii economici şi proprietarii de imobile.

În timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.

La nivelul judeţului Galaţi exista un necesar de adăpostit de 118.937 de persoane.

În municipiul Galaţi, avem 178 de adăposturi de protecţie civilă cu o capacitate de 19.879 de persoane (aproximativ 17% din necesar).

De asemenea, urmau să se amenajeze un număr de 824 de subsoluri ca adăposturi simple cu o capacitate de 70.937 de persoane (60% din necesar) şi un număr 209 alte spații (pasaje, garaje, galerii, tuneluri etc.) cu o capacitate de 4.279 de persoane (3% din necesar). Se ajunge astfel la un procent de 80% din necesarul de adăpostit, pentru restul de 20% urmând ca la punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei şi pregătirea teritoriului pentru război să se construiască adăposturi tip din prefabricate de beton sau din material lemnos, conform planurilor întocmite în acest scop.

La nivelul municipiului Galaţi există 154 de adăposturi publice de protecţie civilă în subordinea Consiliului Local Galaţi, precum şi 24 de adăposturi la operatori economici.

 


Distribuie articolul

You May Also Like