Guvernanții s-au răzgândit: Ministrul de Finanțe anunță că salariul minim nu mai crește de la 1 noiembrie

Distribuie articolul

Salariul minim pe economie nu va crește de la 1 noiembrie, dar modificarea va fi făcută până la finalul anului. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că, zilele următoare, Guvernul va stabili data de la care se va aplica modificarea salariului minim. Potrivit proiectului, salariul minim brut garantat în plată va fi diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă. Astfel, salariul minim pe economie pentru românii care au studii medii şi mai puţin de 15 ani vechime în muncă va ajunge la 2.080 lei, în timp ce persoanele cu studii superioare şi cu peste 15 ani vechime în muncă vor primi 2.350 lei.

Calculele făcute arată că, în cazul salariului de 2.080 de lei/lună, angajatul va avea o creştere netă cu 100 de lei. Salariul „în mână” primit de angajat ar urma să fie de 1.263 lei (acum este 1.162 lei), iar costul total plătit de firmă va ajunge la 2.127 de lei (în prezent este 1.943 de lei).  La studiile superioare, salariul net al angajatului va fi de 1.413 lei, iar costul total al angajatorului va urca până la 2.403 lei.

Măsura nu este văzută cu ochi buni de reprezentanții patronatului (Confederația Patronală Concordia) care solicită ca majorările salariale să fie corelate cu „capacitatea economiei de a le susține într-un mod durabil și realist”. Practic, prin aplicarea măsurii statul va câștiga mai mulți bani din impozitul pe salariu, iar patronii se vor trezi peste noapte cu o cheltuială în plus. De aceea, marile companii atrag atenția că „orice majorare a salariului minim, fără o fundamentare serioasă și responsabilă a efectelor acestei măsuri în economie, încurajează munca la negru și expune economia la riscul major al desființării a mii de locuri de muncă”. De asemenea, o creștere nesustenabilă a salariului minim „va fi rapid erodată de inflație și de alte dezechilibre care deja se constată în economia națională”.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns