Grădiniță de lux pentru copiii nevoiași din Piața Centrală

Distribuie articolul

Tot mai rari, copii din Galați par a fi și tot mai prețioși în ochii autorităților locale. Care le pregătesc un sediu pe măsură nu ca dotări, ci doar ca preț: repararea unui spațiu de 105 metri, cu destinația grădiniță, ar putea costa nu mai puțin de 182.000 de euro din care 132.000 de euro pentru construcție + montaj, dublu față de ridicarea de la zero, varianta de cea mai bună calitate.

În comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Local s-a discutat săptămâna aceasta reabilitarea imobilului din str. Tecuci 116. De fapt e vorba de fosta grădiniță ”Mihaela” din cadrul școlii gimnaziale nr. 15. Intenția, de vis, prețul, de coșmar: pentru schimbarea acoperișului, a pardoselii, a tâmplăriei și repararea pereților se achită de două ori mai mult decât dacă s-ar relua totul de la zero.

”Fațada prezintă fisuri, crăpături, desprinderi de tencuieli, lufturi în jurul tâmplăriei exterioare și este înnegrită de praf, fum. Tâmplăria exterioară și interioară este din lemn cu geam simplu și este deteriorată datorită exploatării intense. Pardoselile din sălile de clasă sunt uzate și deteriorate, cu lufturi. Acoperișul este de tip șarpantă cu învelitoare de tablă și este degradat”, se arată în raportul de specialitate întocmit pe data de 26 iunie.

Valoarea totală a investiției este apreciată de specialiștii municipalității la 854.000 de lei, din care pentru construcție și montaj ar fi necesari 619.000 de lei (respectiv 132.000 de euro)!

”Este un preț cu mult exagerat, am protestat față de acest lucru și pe pagina de Facebook, și în cadrul Comisiei de Buget – Finanțe, în care activez. În cele din urmă am înțeles că va fi retras de pe ordinea de zi”, ne-a declarat consilierul local liberal Onuț Atanasiu.

Pentru a ne face o idee asupra prețului real ne putem uita cu cât construiește o firmă din București: 620 de euro/ mp, varianta de lux ce implică, pe lângă ridicarea de la temelie, instalații electrice, termice, sanitare și trotuare în jurul clădrii.

Cât privește piața imobiliară din Galați, o casă renovată, cu 117 mp utili plus 263 mp de teren, lângă Facultatea de Mecanică, se vinde cu 110.000 de euro. Deși are și teren, tot costă cu aproape 350.000 de lei mai puțin decât în varianta Primăriei Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like