Gata cu evaziunea fiscală în sectorul turismului! Află ce pregătesc cei din Minister

Distribuie articolul

Lansat de curând în dezbatere publică, Proiectul Legii turismului prevede și înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania (SIEATR),  asigurat de STS şi care va colecta şi stoca date despre turişti şi despre unităţile de cazare.

Potrivit proiectului de lege, SIEATR e un ansamblu al sistemelor şi mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, necesare pentru ţinerea evidenţei structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de evaluare a activităţii turistice, de evaluare a circulaţiei turiştilor şi de furnizare a informaţiilor folositoare instituţiilor publice.

Sistemul, compus din trei module

Primul modul vizează evidenţa furnizorilor de servicii turistice, persoane juridice şi fizice.

Al doilea modulul prevede indicatorii statistici asociaţi activităţii de turism din România, iar al treilea modul, numit „Fişa de anunţare a sosirii si plecării turistului”, va fi administrat din punct de vedere tehnic tot de STS şi gestionat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin intermediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Furnizorii de servicii turistice colectează următoarele date în fişa de anunţare a sosirii şi plecării turistului: numele, prenumele, data naşterii, locul naşterii, cetăţenia, date referitoare la domiciliu: ţară, localitate, stradă, număr, date referitoare la actul de identitate: tipul, seria şi/sau numărul, data eliberării şi instituţia emitentă, statul emitent, codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepţia turiştilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii şi data plecării, scopul călătoriei, date privind plata,  adresa de facturare, date din profilul “client fidel”, dacă există, agenţia sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

Totodată, informațiile transmise de către furnizorii de servicii turistice se stochează pe o perioadă de cinci ani.

Evaziunea fiscală care afectează sectorul turismului şi protecţia turiştilor se numără printre motivele invocate de Minister pentru sprijinirea actului normativ.

Această Lege a turismului se aplică tuturor formelor şi tipurilor de turism precum şi persoanelor fizice şi juridice care prestează servicii sau desfăşoară activităţi turistice, de agrement sau de călătorie.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Turismului, termenul limită fiind de 20 zile de la publicarea anunţului.

Vezi aici: LEGEA TURISMULUI- Expunere de motive


Distribuie articolul

You May Also Like