Galerie foto/ Gălățenii au vizitat Palatul Administrativ în cadrul unui acțiuni care a marcat împlinirea a 112 ani de la inaugurarea clădirii

Distribuie articolul

A fost lume multă la Palatul Administrativ. Duminică, 29 aprilie, Asociația Mila 80 a organizat o vizită la cea mai reprezentativă clădire a orașului, cu ocazia împlinirii a 112 ani de la inaugurare. Circa 200 de gălățeni au petrecut două ore în clădirea simbol a Galațiului.

Celor prezenți la eveniment, organizatorii le-au prezentat clădirea și istoria ei.

„Astăzi sărbătorim 112 de ani de existenţă a Palatului Administrativ din Galaţi, o bornă în istoria comunităţii care trebuie sărbătorită şi punctată mult mai bine decât a fost până acum. Este o clădire simbol pentru oraş. La inaugurare, tot bulevardul era plin de oameni, multe flori, drapelul ţării, un arc de triumf în dreptul parcului municipal. Toată pompa societăţii gălăţene a fost invitată la cel mai de seamă eveniment al începutului de secol, inclusiv personalităţi importante din acea vreme”, a declarat preşedintele Asociaţia Mila 80, Ciprian Ciocan.

Palatul a fost construit între anii 1904 şi 1906, după proiectul lui Ion Mincu, considerat întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură.

„Este o clădire reprezentantivă pentru creaţia lui Ion Mincu şi elementele decorative pe care el le-a folosit trădează în primul rând dragostea lui pentru Veneţia. Micu a reprezentat pioneratul şcolii româneşti de arhitectură şi chiar dacă această clădire nu reprezintă stilul neoromânesc în toată splendoarea lui, este unică pentru că ne arată originalitatea şi creativitatea lui Ion Mincu. Prefera un model original mai slab unei copii distinse”, a spus istoricul de artă Daniela Langusi.

La inaugurarea Palatului, pe 27 aprilie 1906, au participat aproape toți locuitorii orașului dar și numeroși oameni politici în frunte cu Alteţele Regale, Principele Ferdinand şi Principesa Maria, și cu prim ministrul României, D.A. Sturdza.


Distribuie articolul

You May Also Like