FOTO: O naștere și 40 de înmormântări: localitățile din nordul județului Galați dispar sub ochii noștri

Distribuie articolul

Sfârșitul lumii a venit mai repede decât se credea în nordul județului Galați. Din cauza îmbătrânirii populației și a depopulării satelor, numeroase localități arată apocaliptic: străzile sunt pustii, casele stau să cadă iar terenurile s-au umplut de bălării. Singurele evenimente care animă ulițele sunt înmormântările care îi strâng laolaltă pe locuitorii rămași.

Comuna Vlădești apare în topurile privind depopularea și îmbătrânirea. Zeci de gospodării sunt abandonate deoarece proprietarii lor fie au murit, fie au plecat la oraș sau în străinătate.

„Ultimul bătrân din această casă a murit acum vreo şapte, opt ani, şi de atunci copii au plecat prin Italia. Nu au mai revendicat, nu au mai venit să vadă casa, probabil că trăiesc mai bine acolo unde au plecat. Lângă este o casă de peste 100 de ani și părăsită de aproape 10 ani. Are prispă cu pridvor, magazie, bucătărie, coteţ pentru pui. Acolo ţineau puii până creşteau mari şi apoi le dădea drumul prin curte. Toate casele sunt acum părăsite”, a explicat primarul comunei Vlădeşti, Eracli Drujescu.

În satul Vlădești sunt la modă înmormântările. Săptămânal localnicii conduc pe cineva la groapă în timp ce nunțile, botezurile și cumetriile au devenit rarități.

„La căminul nostru cultural pe care l-am făcut extraordinar de frumos, dacă avem o nuntă pe an şi în rest rămâne aşa, mai mult pentru adunări Înmormântări avem una sau două pe săptămână, deci sunt multe”, a mai spus primarul Eracli Drujescu.

Câțiva kilometri mai departe, în comuna Oancea, tabloul este asemănător. Ulițele sunt goale, casele au fost abandonate iar localnicii numără înmormântările.

„Ce sat frumos am avut aici, cu lume multă. Acum stai să-i numeri pe degete. Populaţia a îmbătrânit, toţi au fugit la oraş, casele au rămas goale iar natalitatea a scăzut. În Oancea nu s-a mai făcut nici o nuntă, nici o cumetrie, nimic, avem însă multe înmormântări. Cred că sunt două naşteri şi 30, 40 de înmormântări pe an”, a povestit un localnic.

Județul Galați se află pe locul trei în ţară în ceea ce priveşte numărul de pensionari. Potrivit statisticilor, județul are aproximativ 620.000 de locuitori,  din care 139.950 sunt pensionari şi doar 117.000 figurează ca angajaţi.


Distribuie articolul

You May Also Like