Efectele pestei porcine africane în Brăila: „Am închis. Ne-a distrus pe toţi!”

Distribuie articolul

Pesta porcină africană provoacă frământări în comunitățile în care este descoperită, dar și pierderi economice uriașe. În județul Brăila, de exemplu, se vorbește despre pierderi de ordinul milioanelor de euro, mai ales că acolo, pe lângă zecile de focare din micile gospodării, pesta a pătruns în două mari ferme care, împreună, au aproape 180.000 de porci. Valoarea pagubelor nu poate fi stabilită cu exactitate deoarece lupta cu virusul nu s-a încheiat. Pe lângă sutele de mii de animale sacrificate pentru care proprietarii vor fi despăgubiți de stat, fermierii rămân și fără stocurile de nutreț.

„Cheltuielile nu vor fi doar pentru despăgubirile porcilor, sunt cheltuielile colaterale care vor interveni. Adică furajele care fi confiscate şi aşa mai departe. Deci pierderea economică este enormă”, a declarat Gicu Drăgan, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila.

De asemenea, clădirile, căile de acces și utilajele din ferme trebuie dezinfectate tot pe cheltuiala proprietarilor, iar activitățile nu pot fi reluate decât peste câteva luni, după parcurgerea unor etape de dezinfecție și verificare.

„Se fac trei dezinfecții după ce se termină de ucis porcii. După ultima dezinfecție se așteaptă 30 de zile și apoi alte 45 de zile pentru introducerea purceilor santinelă. Dacă purceii sunt sănătoși, la 75 de zile se poate repopula”, a precizat Gicu Drăgan

La fel de grav, închiderea fermelor înseamnă șomaj: în județul Brăila, la Tichilești lucrau peste 150 de oameni, iar la Gropeni sunt cel puțin 250 de salariați.

„Băieţi tineri care au fost la muncă, îi dă afară, au doi, trei copii… Fără porci şi fără serviciu. Aia e, ne-au terminat cu totul, nu o să avem bani, iar de Crăciun o să tăiem câinii”, a zis un localnic din Gropeni, județul Brăila.

Dezastrul de la marile ferme de porci din Brăila produce efecte și la firmele care colaborau cu acestea. La Piața de carne din orașul Brăila mai multe magazine s-au închis.

„Închid prăvălia. Din altă parte să aduc carne nu e bine, e mai scumpă… aici era aproape. Au scăzut vânzările, uitaţi, mai am câteva tăvi. Şi trebuie să închid. Am trimis oamenii acasă, și eu și alții. Groaznic. Moare lumea de foame”, a spus Ilie Mărgeanu, proprietarul unui magazin alimentar care se aproviziona de la ferma din Gropeni.

„Am închis, de unde să mai plătesc oamenii, de unde  marfă, de unde să luăm marfă? Ne-a distrus pe toţi”, a anunțat alt comerciant de carne din Brăila.

Probabil, în perioada următoare, România va importa carne de porc, ceea ce va duce la creșterea prețurilor din magazinele alimentare.


Distribuie articolul

You May Also Like