Gălățenii s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme decât ceilalți români

Distribuie articolul

Are și poluarea părțile ei bune. Deoarece zona Galați este foarte poluată, locuitorii se vor pensiona cu doi ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Asta doar dacă parlamentarii aprobă un amendament la legea privind sistemul unitar de pensii publice depus de senatorul PNL George Stângă.
Reprezentantul gălățenilor în Parlament a anunțat că amendamentul îi vizează pe cetățenii care au locuit cel puţin 30 de ani în municipiul Galaţi şi pe o rază de 8 km în jurul oraşului. „Am avut în dezbatere, la comisia de mediu, o propunere de modificare a legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, şi anume persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în municipiul Galaţi sau pe o rază de 8 kilometri în jurul municipiului Galaţi, vor avea posibilitatea, dacă acest act normativ va fi adoptat în plenul celor două camere, să se pensioneze cu doi ani mai devreme fără a li se scădea cuantumul pensiei”, a anunțat senatorul George Stângă.
Amendamentul liberalului gălățean a primit deja un aviz favorabil în Parlament. George Stângă a reușit să-și convingă colegii să voteze inițiativa după ce le-a explicat că zona Galați este foarte poluată din cauza activităților de pe platforma siderurgică.

„Am reuşit să obţin aviz favorabil la amendamentul pe care l-am depus în cadrul comisiei de mediu, astfel încât oraşul nostru să fie inclus pe lista zonelor afectate de poluare remanentă. Am avut câteva argumente destul de puternice. În anul 2011, conform unui studiu realizat la nivel naţional, oraşul Galaţi era pe primul loc în topul celor mai poluate oraşe din România. De asemenea, în perioada 2007-2008, instalaţiile de la ArcelorMittal au evacuat în atmosferă aproximativ 15 tone de praf zilnic. Cea mai poluantă secţie a combinatului a fost uzina cocsochimică care momentan este închisă, dar faptul că în perioada în care a funcţionat la parametrii maximi a poluat foarte mult oraşul nostru, stau ca şi argument amenzile aplicate de reprezentanţii Gărzii de Mediu Galaţi. Conform unei statistici doar în primele şase luni ale anului 2008 amenzile cumulate au fost în valoare de 3 miliarde de lei vechi”, a explicat liberalul George Stângă.

Potrivit senatorului liberal, în România sunt cetățeni care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare din cauza poluării. Pentru a a avea și gălățenii acest drept, amendamentul trebuie să fie aprobat de mai multe comisii parlamentare de la Camera Deputaților și Senat.


Distribuie articolul

You May Also Like