Fenomen astronomic spectaculos pe 16 mai 2022. Va fi vizibil şi din România!

Distribuie articolul

Prima eclipsă de Lună din 2022 va avea loc pe 15 și 16 mai. Eclipsă totală va fi vizibilă în fază principală în porțiuni din America, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Cunoscută sub numele de „Luna Însângerată”, fenomenul va putea fi văzut și din România luni, 16 mai.

„Luna însângerată”. Prima eclipsă totală din 2022

Luna va trece prin umbra Pământului într-o eclipsă totală de Lună în noaptea de 15 spre 16 mai. Este prima eclipsă din 2022, cunoscută sub numele de „Luna Însângerată”. Dar dacă vremea rea vă va strica priveliștea, veți avea opțiuni pentru a o urmări live online.

Astfel, veți avea șansa de a urmări Luna plină. Să experimentați o eclipsă totală de Lună, pe măsură ce Luna trece în umbra Pământului.

O eclipsă penumbrală, în care marginea umbrei Pământului va cădea peste Lună, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu, inclusiv în România.

În timp ce momentul depinde de locul în care priviți cerul, faza parțială a eclipsei de lună începe pe 15 mai la ora 22:28 p.m.

Se va ajunge la apogeu cu nuanțe roșii pe 16 mai la ora 12:11 EDT (0411 GMT). Apoi, evenimentul se va încheia la ora 1:55 a.m. EDT (0555 GMT). Rețineți că eclipsa penumbrală va începe cu aproximativ o oră mai devreme și se va încheia la aproximativ o oră după eclipsa parțială.

Cercetătorul Fred Espenak a catalogat luna plină din 15 mai ca fiind o așa-numită superlună. Este momentul în care luna plină se află la perigeu, cea mai apropiată distanță de Pământ. Asta o face să fie o eclipsă de Super Lună.

Două eclipse de lună în 2022

Fenomenul „Luna însângerată” va fi prima dintre cele două eclipse de Lună din 2022. Următoarea va avea loc pe 8 noiembrie.

Ea va fi vizibilă cel puțin parțial din Asia, Australia, America de Nord, părți din nordul și estul Europei, Arctica și cea mai mare parte a Americii de Sud.


Distribuie articolul

You May Also Like