Facilități oferite de Guvern companiilor afectate de criză. Acestea vor avea dreptul să-și reeșaloneze datoriile

Distribuie articolul

Guvernul Orban ajută companiile din România afectate de criza provocată de epidemia de Covid 19. Firmele pot solicita reeșalonarea datoriilor acumulate de la declanșarea epidemiei și de la impunerea restricțiilor.

Companiile au termen până pe 15 decembrie să depună cererea de reeşalonare a datoriilor.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că este vorba despre datoriile acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă şi până la 25 octombrie. Acestea vor putea fi plătite anul viitor fără penalități. De asemenea, statul nu va face executări silite.

„Ordonanţa, oricum, chiar dacă se publică după 25, am spus clar ce face, permite reeşalonarea acestor datorii acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie. Ideea este simplă, companiile au până pe 15 decembrie să facă această cerere de reeşalonare pentru anul viitor. Deci, nu este neapărat, nu ne limităm la 25 octombrie pentru luni, dar este bine să o avem aprobată astăzi. Pe lângă ce am prezentat până acum în spaţiul public, am îmbunătăţit puţin condiţiile, nu vor fi executări silite până la 25 decembrie şi tot astăzi vom introduce în ordonanţă încă o facilitate, discuţiile cu companiile la Consiliul Economic Social, am avut şi noi aceste discuţii şi, faţă de ce am propus, pentru perioada 26 octombrie – 25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi şi nici penalităţi pentru aceste obligaţii fiscale scadente de la intrarea în starea de urgenţă până în data de 25 decembrie. Deci, dacă există companii care au depus declaraţii şi nu pot să plătească şi vor să fie în reeşalonare, până li se aprobă reeşalonarea, există o perioadă de timp”, a declarat ministrul Florin Cîţu.

De asemenea, Guvernul oferă fonduri nerambursabile companiilor care au nevoie de ajutor.

„Mediul de afaceri a fost extrem de afectat în acest an de criza sanitară. Pentru a veni în susținerea lor, Guvernul PNL oferă un sprijin substanțial întreprinzătorilor români. Vorbim în primul rând de cei din sectorul HoReCa, dar și de cei din domenii precum transporturi, turism, edituri, cultură etc. Pe scurt, Guvernul PNL vine în ajutorul a aproape toate domeniile care au fost nevoite să își suspende sau restrângă activitatea. Vorbim în primul rând de 265 mil. euro, fonduri externe nerambursabile, și de 42,5 mil. euro, bani de la guvernul României. Îi încurajez pe oamenii de afaceri din Galați să acceseze formularul de înscriere, disponibil pe https://granturi.imm.gov.ro/auth/login (activ de joi, 22 octombrie, ora 10:00 până miercuri, 28 octombrie, ora 20:00)”, a scris, pe Facebook, președintele PNL Galați, George Stângă.


Distribuie articolul

You May Also Like