Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'slake_boastfully_midwife' not found or invalid function name in /home3/r49945expr/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Expoziție omagială a operelor lui Breban, la BVAU

Distribuie articolul

Pentru a marca 90 de ani de la nașterea lui Nicolae Breban, romancier, eseist, poet, prozator, publicist și autor român de renume mondial, compartimentul „Împrumut la Domiciliu pentru Adulți” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” organizează o expoziție dedicată operei sale, între 1 și 15 februarie. Expoziția oferă publicului ocazia de a (re)descoperi cărțile reprezentative ale autorului, un om de o rară complexitate și subtilitate intelectuală.

Viața lui Breban – un roman în sine

Născut pe 1 februarie 1934 în Baia Mare, Nicolae Breban vine dintr-o familie cu solide rădăcini culturale și religioase. Experiențele sale de viață, de la refugiul familiei din calea represiunilor politice la lupta personală împotriva cenzurii comuniste, au modelat profund opera și viziunea sa literară. Breban a intrat în peisajul literar cu o biografie plină de controverse, promovând o formulă estetică și o ideologie literară de profundă originalitate, îmbinând literatura cu politicul.

Opera sa, vastă și complexă, problematizantă, a fost dezvoltată în mai multe etape, marcate de relația autorului cu regimul politic de la București din perioada dictatorială. A debutat editorial în 1965, cu romanul „Francisca”, primind Premiul Academiei Române. Ulterior, publică „În absența stăpânilor” (1966) și „Animale bolnave” (1967), lucrări pentru care primește Premiul Uniunii Scriitorilor din România. În 1977, romanul „Bunavestire” este salutat ca o capodoperă de critica literară și încununat din nou cu Premiul Uniunii Scriitorilor, deși a fost aspru criticat de regimul politic, din cauza conflictului deschis al autorului cu partidul comunist și denunțarea tezelor culturale dogmatice ale regimului Ceaușescu în 1971, la Paris.

Breban a fost un critic acerb al superficialității și un promotor neobosit al autenticității și profunzimii în artă. Autorul a peste 50 de cărți, a explorat adâncurile condiției umane, abordând deschis dilemele morale și existențiale ale omului modern. Prietenia sa cu figuri marcante ale culturii românești, precum Nichita Stănescu și Matei Călinescu, a jucat un rol decisiv în formarea sa intelectuală și în demontarea pseudovalorilor impuse de realismul socialist.

 

Autenticitate vs. cenzură

Nicolae Breban vorbește deschis despre filozofia sa de viață și literară, precum și despre confruntarea cu cenzura.

„Îi băgam în mamele lor pe toţi. Singurul meu avantaj era că n-aveam familie, n-aveam copii. Toţi cei care fac porcării se scuză: „Aveam familie, copii“. Când eram şef la „România literară“, veneau la mine scriitori. „Ce-ai făcut, mă? Te-am văzut în «Scânteia tineretului» că pupi în cur?“, îi întrebam. „Domnule Breban, ştiţi cum e.“ „Domnule, ştiu, dar chiar aşa grosolan? Se poate face cu o limbă mai fină!“ „Am copii…“ „Crezi că, peste 30 de ani, copiii o să fie mândri că tatăl a fost o lichea?“, mărturisește acesta într-un interviu pentru Adevărul.

În același interviu, Breban dezvăluie că trăiește din indemnizația de la Academie, susținând că îi este îndeajuns pentru a supraviețui, altfel ar muri de foame. Mai mult, este „unul dintre puținii scriitori care pot să scoată o carte fără să plătească ei la editură”.

Expoziția, un omagiu adus maestrului

Expoziția – deschisă la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – este o invitație deschisă pentru toți cei care doresc să cunoască mai bine viața și opera unui titan al literaturii românești, acestea fiind un testament al curajului de a trăi autentic, în ciuda provocărilor istorice și personale.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: