Expoziție de stampe „Maritimă: Corăbii, fregate, corvete, goelete”

Distribuie articolul

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă prezintă, în perioada 31 mai – 31 iulie 2023, expoziția „Maritimă: Corăbii, fregate, corvete, goelete”, ce cuprinde stampe semnate de Pierre Ozanne (1737-1813, Brest), desenator, gravor și inginer maritim francez, originar din Brest.

Artistul a fost elevul fratelui său mai mare, Nicolas (1728-1811), un maestru în arta gravurii, care a creat o splendidă serie de 60 de lucrări reprezentând porturile Franței. Ambii sunt considerați martori prețioși ai evoluției Marinei franceze, de la Ludovic al XV-lea până la Imperiu.

Pierre Ozanne a participat, în calitate de desenator, la mai multe expediții științifice: în 1771-1772, pe fregata „La Flore”, în 1774, pe nava „L’Hirondelle”, iar peste doi ani pe „Boussole”, una dintre navele Cavalerului de Borda. Scopul acesteia din urma era să determine poziția exactă a insulelor Canare.

Pierre Ozanne a fost un desenator neobosit, care își petrecea adesea timpul liber în portul sau rada Brest unde, îmbarcat adesea pe o canoe, schița siluete de nave sau lucra la reproducerea efectelor cerului, ale mării, ale coastelor, pentru a le reda cât mai fidel.

Multe dintre desenele sau gravurile sale se regăsesc astăzi în marile muzee ale lumii. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” păstrează în colecțiile sale, grație fondatorului ei, 36 dintre lucrările lui Pierre Ozanne. Acestea au fost transpuse în gravură de Yves Le Gouaz (1742-1816), originar de asemenea din Brest, pentru albumul „Mélanges de vaisseaux, de barques et de bateaux”, publicat la Paris înainte de anul 1813.

Gravurile realizate după desenele lui Ozanne, cuprinse în albumul anterior menționat, se remarcă prin finețea execuției, fidela reproducere a detaliilor și diversitatea modelelor, ilustrând atât ambarcațiuni de pescuit, cât și nave de război.

Cele 20 de reproduceri prezentate în expoziție le puteți admira atât fizic, la ”Popasul Bibliofilului”, de la sediul central, cât și online pe pagina de Facebook a Compartimentului Colecții Speciale și Cercetare, la adresa www.facebook.com/bvauCS.ro.


Distribuie articolul

You May Also Like