EDITORIAL/ Tablou în si bemol

Distribuie articolul

O regulă elementară pentru cei ce privesc spre zona politică oarecum detașați, fără patimi, se referă la a întoarce un act decizional pe toate fețele pentru a cântări avantajele și dezavantajele, cu riscuri, costuri de orice natură ori ghișefturi picate de niciunde.

Mai mereu, plecatul după prima fentă este doar o păcăleală în care pică cei fără vreo expertiză într-ale politicii, remarcați doar pentru statutul de peluzar. Prima fentă de cele mai multe ori a generat o zdravănă întindere a neuronilor sau mai grav, o auto inducere în eroare pentru care nu poți găsi culpe decât în propria judecată.

Concret. Referitor la decizia celor de la AUR de a iniția suspendarea președintelui, mi-e teamă că nu putem vorbi decât de un balon de săpun, din acela ieftin. Nu ne aplecăm asupra motivațiilor pentru care Klaus Iohannis ar putea fi suspendat. Nici nu-s interesante și cumva e pierdere de vreme (voi detalia mai jos de ce!). Au fost câteva voci ce au admis că președintele poate fi suspendat. Nu l-am băgat în seamă pe Ludovic Orban pentru că la el vorbim ușor de un meci al orgoliilor, nu am pus prea mare preț nici pe bâlbâielile Ciolacului și nici pe (să mă scuzați!) tâmpeniile debitate de Simion, pentru care chiar n-ai ce să comentezi.

Singura opinie cumva mai aplicată a fost cea a fostului președinte CCR, Augustin Zegrean. Domnia sa spune printre altele că Iohannis poate fi suspendat oricând! Ei, domn profesor! Chiar oricând? Adică poate fi și „noaptea ca hoții”?

Un punct de vedere ce-ar părea ușor exagerată (dar nu-i așa!) ar fi că această temă este preferată de mai toate formațiunile politice pentru a dosi gunoiul sub preș. E așa mare nevoie, pentru toți, de o evadare din actualul tablou politic, cum cred că n-am avut vreodată după 1990, încoace.

Pe rând. Liberalii vin după cel mai mizerabil Congres din istoria sa coroborat cu o nestăvilită sete de scandaluri sau acțiuni revanșarde. PNL- un adolescent neînțeles, de cel mult 7 la purtare, are șanse minuscule de a se redresa prea curând. La socialiști, totul e pe șest. Nimeni nu știe ce-i la ei în ogradă dar nu-i bine deloc. Oare de ce stau ei așa cuminței de ceva vreme? E disoluție la PSD. De aia. S-a ajuns deja în doar o lună și-un pic ca fostul pușcăriaș Dragnea să muște binișor din halca roșie. Unii vorbesc chiar de 25-30% dacă nu mai bine. Totul e  intr-un univers subteran dar luptele de-acolo sunt crâncene. Ăia de-s cu Dragnea atacă la baionetă armata roșie promițând evident…decât senzații halucinogene.

USR e pe post de „prostul clasei”! Neînțeles, rebel, uneori cu capul în nori (vezi cum și-a luat Cioloș rolul în serios fără a-și da seama că nu-i decât o farsă!), dar cel mai enervant este eșecul expertizei despre care înainte, pe când erau în Opoziție, se vorbea în orice ungher din Palatul Parlamentului.

„Fără penali în funcții publice” Poate vă mai amintiți de tonele de maculatură cu semnăturile românilor ce-și doreau curățenie in zona publică. Așa, și? Ce finalitate a avut?

Pe la AUR totul e bine și la vară, cald! Nici nu prea ai cum să-i calculezi pe ăștia pentru că n-au nici cap, nici coadă.  O adunătură de andropode rătăcite, fără nici o urmă de expertiză.

 În mediul rural, fiecare cătun, sat ori comună are obligatoriu bețivul satului și curva satului, sau mă rog, cel puțin câte un exemplar din fiecare. Nu mă pot pronunța asupra zonei femeii ușoare, dar cert, AUR are apucăturile unui bețiv rural.

Cel mai destins e UDMR. Veselie maximă la ăștia. Fără ei nu se poate. Nici ăia, nici ăilalți! Ca să se știe. Hunorul e așa de interesat de altoiala PNL-USR sau PNL-PSD cât ar putea să-i crească ”perul la loc!”.

„La noi, la secui, nu ne ocupăm cu joacă de copii. La noi, mere, un buștean senetos, un berbecuț întors cu copitele-n sus, o labă de urs încleștată pe jar și un gulaș cu mult paprika.”

Concluzionând. Nu vom avea nicio suspendare a șefului de stat, nici măcar a vreunui președinte de asociație, pentru că AUR va fi cumințit pe repede-nainte de socialiști.

Mai aiuristic va fi la PNL și PSD. Acolo vor fi probleme mari in continuare în timp ce USR va privi și va chibița. Degeaba…


Distribuie articolul

You May Also Like