EDITORIAL/ Habarniști ori rău intenționați ?

Distribuie articolul

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Galați ne uimește aproape la fiecare decizie luată mai ales pe timpul acestui al doilea val pandemic.

Nu știu care e componența acestui comitet, cât de pregătiți sunt acele doamne și acei domni, cât de implicați politic sunt însă, pe zi ce trece credibilitatea acestora se află într-o zonă a suferinței.
Au fost și sunt decizii anapoda, fără vreo minimă logică. Să le luăm pe rând.

Fără a avea un focar în unitățile de alimentație publică se decide închiderea acestora pentru perioada 6-12 septembrie la o cotă de 1,57 grad de infectare la mia de locuitori. Bun. La expirarea acestei perioade, la ore târzii, fără un minim de etică când agenții economici nu știau ce vor face a doua zi, se decide prelungirea până pe 19 septembrie a unităților în cauză pentru că rata de infectare a ajuns, la Galați la 1,87 la mia de locuitori. Păi, daca ai avut închise restaurantele și cafenelele – mă refer la spațiile închise, bineînțeles – iar infectările au crescut considerabil, e limpede că problema nu e acolo.

Dacă, preventiv, prima închidere are cumva sens, prelungirea e absolut utopică.

Sălile de jocuri de noroc. Aici chiar cred că e vorba de rea intenție. Dacă pentru unitățile de tip casino, acolo unde sunt aparate – celebrele păcănele – riscul e major și s-a procedat în consecință, la casele de pariuri sportive decizia de a trage heblu’ e aiuritoare. Dragă comitet, ca să nu ucizi speranțele microbiștilor dar și o activitate economică puteai decide ca aparatele de jocuri din incintă sa rămână închise iar pariurile să funcționeze, bineînțeles cu respectarea normelor de distanțare personală, mască etc. Acolo se vine dacă nu știați, la un ghișeu cu un operator, cu un bilețel cu un cod făcut acasă pe calculator și după ce achiți o sumă se primește un tichet. La fel ca la un ghișeu de taxe și impozite, de exemplu. Ca să nu mai vorbim că pentru unii mumă, pentru alții ciumă!

Loteria Națională de ce funcționează? Că nu e nicio diferență! De aici putem ușor ajunge la concluzia de rea intenție și necunoaștere pe deasupra.

Alta. Avem în municipiu rată de infectare de peste 3%? Nu. Atunci de ce ați impus masca în spațiul public deschis? Vă răspund tot eu! Pentru că puteți. Nu aveți nici o justificare iar declarațiile lui Raed Arafat vă contrazic măsurile luate.

Am să vă spun că acolo ați avea și decizii politice. Adică, pe înțelesul tuturor. Ăia de sunteți iubitori de socialiști ați intenționa să compromiteți autoritățile pentru a li se urca populația în cap! De ce? Pentru că vreți să recuperați diferența de neîncredere avută și prin deciziile voastre, dragă comitetule, să deconteze alții politic. Manevră jenantă, tipic PSD!

Haideți să vedem problemele reale și unde ar fi trebuit să acționați și n-ați făcut-o dintr-un macabru interes politic.

Școlile, alegerile locale și răcirea vremii. Atât. Nu dați vina aiurea pe oameni că nu sunt nici mai mult nici mai puțin responsabili decât luna trecută.

La școală, colegiile Vasile Alecsandri și Costachi Negri s-au închis pe cauză de majorat respectiv înmormântare. Deci nu, nesiguranță sanitară. Alegerile. Am tot spus și încă mai spun. Alegerile nu trebuiau ținute în școli și grădinițe. Ați adus toți microbii orașelor și satelor în școli. Bravo! Adică pe asemenea pandemie ce era dacă le organizați voi în săli de sport, stadioane, corturi militare, Faleză, Grădina Publică etc.? Erau costuri. Sigur. Dar sănătatea semenilor nu o fi mai importantă?

Răcirea vremii. Asta e deja celebră. Pe noi mereu ne prinde nepregătiți. Iarna nu-i ca vara, era o vorbă celebră pe care nici acum, după aproape două decenii de când a fost lansată n-ați…luat la cunoștință.

Ce facem? Autoritățile să separe de urgență măsurile cu iz politic ce le emană socialiștii din CJSU și să iasă cu măsuri echilibrate care să genereze securitate sanitară. Nimeni n-are nevoie de bâlciuri propagandistice…


Distribuie articolul

You May Also Like