EDITORIAL/ Ghiveci comercial local

Distribuie articolul

Ușoară răcoreală. Numai bună pentru un țâr de mișcare. Iau la pas una din arterele mari ale Galațiului pe care iasă lumea la promenadă. Fetele iau la rând cu priviri insistente mașinile de firmă, poate poate se scot cu un claxon obscen că doar nu s-au îmbrăcat cu totul la vedere degeaba. Prefer să trec în revistă spațiile comerciale să mai văd ce e în trend.

Farmacie. Second-hand. Pariuri sportive. Iară farmacie. Păcănele. Million, Billion-până dăm de bulion!. Termopane. GSM. Alte pariuri. Înc-o farmacie. Notar. Covrigi calzi. Magazin de bunătăți- adicătelea…cârnați. Bodegă inchisă. Patiserii cu sfinți – Petru, Luca și Matei. Tatoo – să dați bine la Bamboo! Alte păcănele. Bancă. Florărie – la ușă te întâmpină atârnate o gașcă de coroane care mai de care mai viu colorate. Magazin de lenjerie intimă –Fuego 94. Drăguț. Cârciumă cu terasă – deschisă. Digi. Altă farmacie.

E clar. Spiritul de turmă s-a născut la oraș.

 O tanti  60+ cu ceva pliante într-o mână mă scoate din uitătură. Îmi ține calea și cu voce stinsă, de ilegalistă, mă întreabă:…continuăm cu domnul Pucheanu?

Cu Pucky?…o întreb eu. Curios, o întreb câte parale îi dau socialiștii să dea ture toată ziua cu pliantele mincinoase. Ce să fac? Mănânc și eu o pâine… Îi spun că voi continua cu nevastă-mea, iar cu Pucky treaba nu-i tocmai cușeră. Da a făcut, zice ea. Dar a și luat, completez eu…!

Plec mai agale la farmaciile și păcănelele mele ! Ca să-ți dai seama de nivelul unei localități: potență financiară, civilizație, cultură economică, cerința populației etc., o iei la vale pe o stradă și observi ușor ce se cere, ce se oferă… Nu ne mai facem bine! Soartă crudă pentru un popor oropsit de nonvalori.


Distribuie articolul

You May Also Like