EDITORIAL/ Asta va durea rău…

Distribuie articolul

Mai toți suntem dependenți de o locație fie că se numește cafenea, restaurant, bodegă, birt ori pub.
Facem acolo zilele copiilor, aniversăm zile de naștere, ne revedem cu prietenii la final de săptămână, cafeluța zilnică, avem o întâlnire de business sau, de ceva vreme, și cei de vârsta a treia le frecventează mai des ca altădată, fie că vorbim de… nu știu câți ani de la finalul studiilor ori pomeni sau pomeniri.

Nu mai vorbesc de acea categorie, cumva consistent numerică, a iubitorilor de bodegi de cartier, de crâșme obosite sau pur și simplu a celor aflați în tranzit printr-o localitate sau alta.
Avem pe masa Executivului un draft de lucru care sună al naibii de rău mai ales pentru cei sceptici când vine vorba de pandemie.
În restaurante și baruri să se intre cu certificat COVID, a anunțat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Aceasta a declarat că există discuții avansate între reprezentanții MS, cei ai Departamentul pentru Situații de Urgență și specialiștii INSP privind accesul pe baza certificatului COVID în spațiile închise aglomerate, în cazul în care numărul infectărilor va crește semnificativ și paturile din spitale vor începe să fie insuficiente.

„ Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ținem școlile deschise cât mai mult timp posibil, așa cum este în ordinul comun acum, până la șase la mie incidență într-o localitate, școlile vor fi deschise pentru învățământul față în față dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce privește situația infecțiilor la copii. Un al doilea principiu și un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricționăm circulația persoanelor vaccinate. Și un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa.

Plecăm de la aceste trei principii și în funcție de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activități vom verifica aceste certificate, permițând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim poate la activități care implică un risc mai mare de transmitere, iar acestea sunt activitățile în spații închise cu aglomerări de persoane”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a spus, cu subiect și predicat că o „variantă de lucru” este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare.
Potrivit ministrului, ritmul de creștere a infecțiilor este „mai accelerat față de predicțiile” INSP din urmă cu o lună.

„Acum, incidența este de sub unu la mie, dar ritmul de creștere a infecțiilor este mai accelerat față de predicțiile INSP din urmă cu o lună, de exemplu. Deci, creșterea este mai accelerată, lucru la care ne așteptam, de altfel, pentru că acest lucru l-am observat și în alte țări europene care sunt acum în plin val patru, o creștere accelerată a numărului de cazuri, tocmai datorită contagiozității crescute a tulpinii Delta”, a mai spus Mihăilă.

Ok. Ce facem? Sunt mai multe ipoteze ce ar genera o astfel de măsură. Sigur, nu contestă nimeni că dacă vom atinge incidențe alarmante, această decizie este de preferat față de ce am avut anul trecut, când s-a tras efectiv heblu’ peste spațiile închise din HoReCa.

Apoi, nu-i absolut nicio problemă ca persoanele nevaccinate, ori să înțeleagă că trebuie să se imunizeze, ori să-și bea cinzeaca acasă.
De regulă, avem două categorii de nevaccinați, o mică parte cu probleme de sănătate, dar care, atenție, fac parte din grupa 0 de risc, cărora le este teamă de complicații. Apoi, sunt epidemiologii de serviciu pârâți, persoane negativiste prin definiție cărora nu prea ai cum să le ceri prea multe. Habarniști din neamul bufonilor, cu pretenții de atotștiutori, și prin care curge prostia ca prin sită.

Hai s-o jucăm pe asta. Cum o facem? Alegem cinzeaca fără remușcări sau ne responsabilizăm odată naibii și noi…?


Distribuie articolul

You May Also Like