EDITORIAL/ Accept mahalagioaicele, dar musai să fie femei…

Distribuie articolulDar ce este mahalagismul? Conform DEX, obișnuința de a colporta vorbe răutăcioase la adresa cuiva iar mahalagioaica – femeie cu apucături vulgare, grosolane, care se ceartă și bârfește; mahalagiță, țață.

Tot mai multe personaje de gen masculin de toate vârstele au prins aripi pe acest eșantion deloc măgulitor.


Fie că sunt intelectuali sau au mai puțină carte, fie că sunt din zona urbană ori rurală, mahalagioaicele masculine par a fi răsărit precum ies melcii la plimbare după ploaie.


Pe latura profesională îi zărim peste tot. Politicieni, medici, profesori, jurnaliști ori oameni simpli, toți au ridicat mahalagismul la rang de virtute, unii chiar excelând printr-un mahaligism dus la extrem, rudimentar din cale-afară.


Nici zona media nu face excepții, oră de oră, la posturile TV fiind promovate diverse mahalagioaice, bărbați ori femei.
De rețelele de socializare nu mai amintim pentru că acolo sunt recitaluri virtuale de mahalagism, uneori chiar festivaluri.


Am reperat și în municipiul de lângă gârlă mahalagioaice politice masculine de toate vârstele, unele chiar cu pretenții de expertiză intelectuală. Și asta pe la mai toate formațiunile politice. Sunt, există, se regăsesc într-o zonă periferică a laturii umane chiar dacă pretențiile sunt de o cu totul altă factură.


Dacă despre mahalagioaicele feminine nu pot fi făcute prea multe comentarii, clevetirea fiind în gena lor de veacuri și nu puține, mahalagismul masculin în mod cert și-a intrat în drepturi mai recent, undeva pe la mijlocul perioadei de dictatură comunistă.


Începutul a fost cumva promovat pe latura de partid, între nomenclaturiști, apoi, acesta extinzându-se rapid și la alte nivele, inclusiv cele considerate a fi elevate.


În anii de democrație, nu puține scandaluri cu iz mitocănesc și-au făcut simțită prezența între doctori, profesori, ingineri, culminând cu zona politică și de media unde mahalagismul pare să se fi desăvârșit.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns