DSVSA Galați a anunțat actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane în teritoriu

Distribuie articolul

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galați:
Un număr de 606 focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi la nivel naţional, iar 65 de focare din gospodăriile populaţiei au fost stinse în ultima săptămână, conform informaţiilor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din numărul total al focarelor active, 21 de focare erau în exploataţii comerciale, iar 2 focare în exploataţii comerciale de tip A.

Un număr de 375.690 de porcine se află în focarele active.

În intervalul menţionat au mai fost înregistrate alte 52 de noi focare, printre care un focar în judeţul Galați.


De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.876 de cazuri la mistreți în toată țara.


În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.


Situația cazurilor pozitive la mistreți în Judeţul Galaţi arată că 37 de mistreți au fost găsiți morți iar 11 mistreți au fost vânați.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt:

– intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;

– scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687, care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;

– sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);

– nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;

– de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;

– nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul Centrului Lolcal pentru Combaterea Bolilor(CLCB).


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns