Doar opt ONG-uri din Galați vor să colaboreze deschis cu administrația publică

Distribuie articolul

Cu toate că, peste tot, în spațiul public, se clamează nevoia de transparență din partea administrație față de comunitate, se pare că multe organizații care aparțin de societatea civilă se cam feresc tocmai de această transparență atunci când este vorba de propria activitate.

Este o concluzie de moment pe care oricine o poate trage atunci când accesează CONECT – Catalogul Organizațiilor Neguvernamentale pentru Evidență, Consultare și Transparență, care poate fi accesat și de pe website-ul Prefecturii Galați.


Din județul Galați doar opt ONG-uri au catadicsit să se înregistreze pe CONECT.
CONECT – platformă gestionată de Secretariatul General al Guvernului este instrumentul prin care se propune încurajarea dezvoltării organizațiilor neguvernamentale, prin participarea publică și voluntariatul, se spune în preambulul promovării acestei platforme.


Prin această platformă, se va promova activitatea ONG-urilor înscrise și, totodată, se dorește îmbunătățirea instrumentelor de voluntariat, astfel încât aportul organizațiilor la dezvoltarea economică și socială a României să fie recunoscut și apreciat. Astfel, catalogul își propune să reprezinte prima sursă de informare cu privire la asociațiile și fundațiile active și relevante din România.

O dorință a celor care au inițiat acest demers este de a sprijini comunitățile de expertiză și a le implica cât mai mult în elaborarea deciziilor publice. În egală măsură, CONECT se adresează responsabililor din cadrul executivului central care se ocupă de relația cu societatea civilă, precum și responsabililor din domeniul transparenței decizionale, S.G.G. propunând astfel un instrument de lucru pentru preluarea expertizei de la nivelul societății civile. Creat din dorința de a întări colaborarea între administrația publică și sectorul neguvernamental, CONECT reprezintă un cadru transparent prin care dorește să se asigure accesul la informații, cu scopul de a prelua cele mai bune idei sau proiecte venite din parte ONG-urilor, iar toate organizațiile înscrise vor fi încurajate să participe la principale dezbateri și consultări pe marginea deciziilor publice.


Obiectivele CONECT vizează:
– informarea și consultarea organizațiilor neguvernamentale;
– dezvoltarea unei resurse constant folosite de administrația publică pentru a comunica cu un număr cât mai mare de actori ai societății civile;
– promovarea activității organizațiilor neguvernamentale;
– furnizarea de informații privind activitatea organizațiilor neguvernamentale;
– crearea unui cadru de colaborare între organizații neguvernamentale și administrația publică.


Înregistrarea organizației pe care o reprezentați în Catalog se realizează prin completarea formularului disponibil în secțiunea „Înscrie-te”, introducerea informațiilor reprezentând manifestarea acordului organizației pentru ca datele introduse să fie date publicității și utilizate de către reprezentanții autorităților publice de la nivel central și local, se mai spune în finalul detaliilor de conectare.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns