Dezastru în Galați: vântul a rupt sute de copaci care au rănit persoane, au blocat drumuri, au rupt rețele electrice și au avariat mașini

Distribuie articolul

O furtună violentă a făcut prăpăd în Galați. Vântul puternic a făcut pagube importante atât în oraș cât și în comunitățile rurale. Potrivit primelor informații, sute de copaci au fost doborâți de rafalele puternice. Crengile rupte sau copacii smulși din rădăcini au căzut peste mașini, case și rețele electrice. Pe mai multe drumuri naționale, județene și în interiorul orașului s-a circulat cu greutate din cauza resturilor de pe carosabil. În orașul Galați circulația tramvaielor a fost întreruptă.

„Copacii au căzut peste rețelele electrice care alimentează tramvaiele. Nici un tramvai nu circulă, sunt blocate în diverse zone ale orașului. Intervenim, rețelele sunt la pământ. La Parcul CFR un copac a căzut peste un stâlp, l-a dărâmat, acesta a căzut chiar lângă autobuzul aflat în stație. Din fericire nu era nimeni în stație, nu au fost răniți dar autobuzul este blocat, nu poate ieși din stație”, a povestit Genica Totolici, directorul Transurb.

Autoritățile intervin pentru salvarea oamenilor și pentru deblocarea drumurilor. Numărul unic de urgență 112 aproape s-a blocat din cauza zecilor de apeluri. Sunt semnalate și câteva cazuri grave: în orașul Galați un copac s-a prăbușit peste o mașină care se deplasa rănindu-l pe șofer. Un alt copac a căzut peste un gălățean de 30 de ani din comuna gălățeană Vânători iar tânărul a ajuns în stare gravă la spital. Cei de la Serviciul de Ambulanță spun că sunt multe urgențe medicale preluate de ambulanțele gălățene. Cazurile ușoare sunt rugate să se deplaseze la spital cu mașinile proprii.

„Avem numeroși răniți, cel puțin opt cazuri grave, ambulanțele intervin dar sunt foarte multe solicitări, suntem foarte aglomerați, de abia facem față. De aceea, pe cei cu răni ușoare sau cu alte probleme care nu sunt foarte urgente îi rugăm să se ducă la spital cu mașinile lor, sunt persoane care au degete rupte, contuzii, ei trebuie să meargă cu propriile mijloace la spital. Încă nu știm câte cazuri avem, dar sunt și cazuri grave, o persoană lângă Galați, la Vânători a căzut copacul peste ea”, a spus directorul Serviciului Județean de Ambulanță Galați, Mihai Polinschi.

Cei de la ISU Galați intervin în numeroase situații.

„Sunt cel puțin 150 apeluri, peste o sută de copaci căzuți în municipiul Galați, 30 de apeluri privind copaci căzuți peste mașini, alte zeci de intervenții pentru acoperișuri și reclame rupte. Probleme sunt în tot județul, la Tecuci avem cinci curți inundate și zeci de copaci căzuți, avem echipe care intervin cu drujbe și accesorii pentru descarcerare. S-a realizat mărirea capacității operaționale cu personal din tura liberă pentru formarea unor echipe de intervenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță.

Mai multe cartiere din orașul Galați și comune gălățene au rămas fără curent.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns