De la promisiuni la „proiecții” – creșterea salarială a profesorilor

Distribuie articolul

Ministra Educației, Ligia Deca, a modificat retorica sa referitoare la creșterile salariale programate pentru angajații din învățământ, care sunt planificate să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Schimbarea de atitudine a avut loc în timpul unei declarații la Sinaia, în cadrul unei ședințe a PNL, unde a indicat că „acum se poartă discuții privind creșterile posibile, în funcție de proiecția bugetului pentru anul următor.”

Această modificare în abordare sugerează o schimbare semnificativă în ceea ce privește perspectivele respectării procentelor stabilite inițial în cadrul Ordonanței de Urgență nr. 57/2023 din luna mai, după greva profesorilor. Anterior, ministra Deca subliniase că se vor depune eforturi pentru a asigura că angajamentele privind creșterea salariilor din domeniul educației vor fi onorate, chiar și în absența unei legi a salarizării unitare. Cu toate acestea, noul discurs al ministrului lasă loc de incertitudine în ceea ce privește realizarea acestor creșteri, în funcție de proiecția bugetului pentru anul următor.

Această schimbare de atitudine intervine după discuțiile cu sindicatele din domeniul educației din luna octombrie, când Ligia Deca promitea că se vor depune toate eforturile pentru ca angajații din învățământ să beneficieze de creșterile salariale promise. Cu toate acestea, ministrul Educației pare acum să fie mai prudent în privința implementării acestor majorări, având în vedere incertitudinea legată de proiecția bugetară.

La ședința PNL de la Sinaia a participat și Nicolae Ciucă, fostul premier al României, sub mandatul căruia au fost formulate promisiunile de majorare a salariilor pentru profesori și personalul din învățământ.


Distribuie articolul

You May Also Like