Gata cu acomodarea pentru sistemul informatic al ANAF (e-Factura) acordată societăților comerciale.
Chiar dacă introducerea facturilor în sistem este obligatorie încă de la începutul anului, agenţii economici nu riscau sancţiuni pentru facturile emise fără acest sistem.
După prima zi a lunii de vară, sancţiunile pentru neînregistrarea facturilor ar putea ajunge până la 2.500 de lei pentru o societate mică sau mijlocie, şi la 10.000 de lei pentru o companie mare.
Până în ultima zi a lunii în curs, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în acest sistem al ANAF trebuie introduse în e-Factura.
Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 28 martie, o ordonanţă de urgenţă prin care extinde perioada pentru care nu se aplică sancţiuni în sistemul e-Factura până la 31 mai, deși iniţial, termenul era de 31 martie.
Experţii fiscali la care a apelat Termene.ro au precizat că termenul de 31 mai se referă la data limită până la care facturile emise în 2024 trebuie să fie înregistrate în e-Factura pentru a nu primi sancţiuni. Astfel, primele sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiei de a raporta şi în e-Factura ar urma să fie aplicate de la 1 iunie.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii.
Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise şi primite şi în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de faţă, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.
Din 1 iulie, facturile se vor transmite numai prin e-Factura şi doar facturile transmise şi validate în sistem vor fi considerate originale.