De joi, dovada RCA și în sistem electronic

Distribuie articolul

Începând de joi, 10 septembrie 2020, șoferii pot putea face dovada că au asigurare de răspundere civilă auto (RCA) și în format electronic, potrivit unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară, publicată în Monitorul Oficial.

Existența asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) va putea fi demonstrată cu mai multe documente și în mai multe feluri, conform unui act normativ al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care se va aplica de joi. Această schimbare vine în contextul în care, până acum, dovada asigurării se putea face numai prin prezentarea în format tipărit a poliței RCA.

Așa cum reiese din Norma ASF 36/2020, care a apărut în Monitorul Oficial, se va modifica Norma ASF 20/2017, astfel încât dovada asigurării RCA să poată fi făcută inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu polița de asigurare, iar ambele acte să poată fi prezentate în format tipărit sau în format electronic.

Din noua normă ASF reiese că, în lipsa acestor acte, existența asigurării RCA va putea fi verificată de autorități direct în baza lor de date, dar acest lucru va fi valabil numai în cazul asigurărilor obligatorii emise în România.

În baza legislației privind asigurarea RCA (Legea 132/2017), șoferii care nu pot demonstra existența asigurării de răspundere civilă auto sunt sancționați de polițiști cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei și cu reținerea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare.


Distribuie articolul

You May Also Like