Aproape sigur, peste 98% din suprafața agricolă a județului va fi declarată calamitată de autoritățile ministeriale de resort.
Deja autoritățile locale au făcut demersurile necesare pentru ca aproape toată zona să fie declarată calamitată în urma secetei prelungite din această vară.
Ne-am deplasat la începutul acestei săptămâni prin mai multe zone ale județului și am constat că seceta e fără precedent, cel puțin în ultimii 10 ani.
În centrul județului la Costache Negri, Pechea, Slobozia Conachi sau Cuca, în vest la Barcea, Ivești sau Hanu Conachi, în nord la Bălășești, Bălăbănești sau Berești, la răsărit prin Măstăcani, Vlădești sau Fârțănești, totul e pârjolit iar oamenii disperați.
După o iarnă fără precipitații, o primăvară in care nu am prea văzut ploile și o vară fără pic de stropi, evident seceta este una violentă, necesarul de apă in sol fiind unul uriaș.
Specialiștii de la Direcţia pentru Agricultură spun in rapoartele lor că suprafaţa agricolă a judeţului este afectată de secetă în proporţie de 98 – 100 la sută.
În iulie, de exemplu, dezastrul a fost total, cu doar 17 litri de apă pe metrul pătrat.
Media înregistrată a fost de 135,36 l/mp faţă de o medie normală de 242 l/mp, deficitul fiind de 106,64 l/mp.
Pentru rezerva de apă în sol, în adâncimea 0 – 1 m, Agenția Națională de Meteorologie (ANM), consideră că deficitul de apă este de peste 2.000 mc/ha, respectiv peste 200 l/mp, ceea ce practic este imposibil de recuperat.
Dacă la culturile de toamnă s-a stabilit o suprafaţă afectată de secetă de 59.628 de hectare, la cele de primăvară, situaţia este mult mai critică. În urma centralizării datelor cu pagubele la culturile principale, în primăvara anului 2020 (porumb, floarea soarelui, lucernă, legume de câmp) judeţul Galaţi prezintă o suprafaţă agricolă calamitată de aproximativ 183.000 ha, cu un grad estimat de afectare între 98 şi 100 la sută.
Excepţie fac doar câteva mici suprafețe irigate din totalul de aproximativ 288.000 de hectare de teren agricol, atât cât totalizează suprafaţa agricolă a judeţului Galaţi.
Până în prezent, au fost verificate şi întocmite situații pentru câteva culturi de primăvară, la grâu, orzoaică, ovăz, mazăre, fasole, muştar, însumând o suprafaţă de 11.000 ha.
Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, ne-a declarat că a avut la sfârșitul săptămânii trecute o întâlnire cu reprezentanții Direcției Agricole și ai fermierilor și a solicitat Ministerului Agriculturii ca județul nostru să fie declarat calamitat pentru a fi luate măsurile necesare.
Nici cei de la ANM nu ne dau prea mari speranțe pentru ploi consistente in următoarea perioadă.