Cutremurele misterioase din județul Galați i-au pus pe gânduri pe cercetători

Am luat-o pe urmele americanilor și japonezilor. În județul Galați se construiește o stație de cercetare a cutremurelor de suprafață. Bineînțeles, este o premieră pentru România inspirată din unitățile existente de mulți ani în țările bogate. Stația este în curs de amenajare în localitatea Izvoarele.

Practic, este vorba despre trei construcții îngropate la mare adâncime în pământ, dotate cu senzori seismici performanți, capabili să măsoare cutremurele cu magnitudine mică. Specialiștii vor înregistra datele și vor încerca să afle cum/când/de ce se produc cutremurele de suprafață. Cercetătorii încearcă astfel să afle ce s-a întâmplat la Izvoarele în urmă cu patru ani și, eventual, să elaboreze o metodă de prognozare a cutremurelor.

Localitatea Izvoarele nu a fost aleasă la întâmplare. În anii 2013 și 2014 peste 500 de cutremure s-au produs în satul gălățean. Numeroși specialiști au venit în zonă ca să afle sursa mișcărilor tectonice dar cele mai multe întrebări au rămas fără răspuns. De aceea, reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au decis să aprofundeze problema.

„După cutremurele din 2013 am decis să montăm în zonă trei stații seismice. Instalarea loc va duce la detectarea cutremurelor mici. Astfel, noi putem să vedem care este tendința faliilor….Clădirile îngropate în pământ au senzori, toate sistemele sunt automate, trimit datele la Institut. Sunt clădiri mici dotate cu senzori, aparatele nu vor fi afectate de zgomotul de suprafață”, a anunțat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Stație de cercetare a cutremurelor de suprafață de la Galați cuprinde trei unități situate la opt km distanță una de cealaltă. Una dintre clădiri este construită în centrul localității Izvoarele iar celelalte două se află pe câmp. Sistemul va costa un milion de lei.

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns