Cutremur important în Vrancea. Mișcarea scoarței terestre a fost simțită până la București

Distribuie articolul

Un cutremur de intensitate medie s-a produs în Vrancea în ultima zi a lunii ianuarie. Aparatele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au înregistrat un seism de 5,4 grade. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,2 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la mare adâncime și a avut loc pe parcursul nopții.

„În ziua de 31 Ianuarie 2020 la ora 03:26:47 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur cu magnitudinea ml 5.2, la adâncimea de 121km”, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cercetătorii au stabilit că mișcarea scoarței terestre s-a simțit tocmai până în Bulgaria. Conform datelor oficiale, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85km E de Brasov, 96km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 109km V de Galati, 111km NV de Braila, 149km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 175km SV de Iasi, 198km E de Sibiu, 214km N de Ruse.

Cutremurul nu a produs pagube, însă i-a speriat pe români. Potrivit Digi24 în primele minute după seism, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate cel puțin două apeluri care semnalau atacuri de panică. De asemenea, pe rețelele de socializare au reînceput discuțiile despre marele cutremur. Asta deși specialiștii dau asigurări că nu există nici o dovadă a unui pericol iminent în zona Vrancea. Cercetătorii spun doar că Vrancea este o zonă activă seismic în care se acumulează energie și că la intervale de zeci de ani, se poate produce un cutremur de magnitudine 7.

Cutremurul de pe 31 ianuarie este cel mai important din ultimele 15 luni. Cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani din România s-a produs pe 28 octombrie 2018. Atunci seismul a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter.


Distribuie articolul

You May Also Like