Cum decurge o zi pe șantierul celui mai mare pod din România: „Traversăm Dunărea de patru ori pe zi cu pași mici și multă atenție”

Distribuie articolul


Un inginer a povestit cum decurge o zi pe șantierul celui mai mare pod din România. Este vorba despre podul peste Dunăre de la Brăila care a fost realizat în proporție de 50%. Activitatea la mare înălțime impune măsuri și tehnici speciale pe care le folosesc constructorii români și japonezi.


Lucrările avansează pe șantierul podului de la Brăila. Sute de muncitori sunt implicați în operațiunile de la Dunăre, unii dintre ei lucrând la mare înălțime.

O platformă numită catwalk este susținută de două cabluri de oțel care împreună cântăresc 6.700 de tone și au o lungime de 4 kilometri. Activitatea se desfășoară la înălțimea de 192 de metri, iar sus specialiștii sunt nevoiți să meargă cu mare atenție (în pași de pisică) din cauza vântului puternic.


„Se spune mers de pisică deoarece nu e ca și acum ai merge pe trotuar. Se merge foarte încet, cu pași mici și cu mare atenție. Traversarea pasarelei de pe un mal pe celălalt durează în jur de 40 de minute. Facem drumul acesta cam de vreo patru ori pe zi. Platforma ajunge până în vârful picioarelor podului și unește cele două maluri. Peste 50 de muncitori lucrează la înălțime. Această paltformă catwalk este prevăzută la anumite intervaluri, de 50 de metri, cu un sistem anti balanț. Astfel, se asigură stabilitatea pasarelei și siguranța muncitorilor”, a explicat inginerul Viorel Eşanu.


Bineînțeles, muncitorii care lucrează la mare înălțime sunt bine antrenați. Periodic, ei sunt testați psihologic, iar în timpul intervențiilor sunt echipați corespunzător.

De asemenea, ei sunt pregătiți pentru a lucra pe parcursul nopții, deoarece pe șantier se lucrează în două schimburi zi și noapte.


Podul și drumurile adiacente vor fi gata peste doi ani. La final, podul de la Brăila va fi cel mai mare din România și al treilea din Europa.

Obiectivul va lega provinciile istorice Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Foto: economica.net


Distribuie articolul

You May Also Like