Cu podul la Tribunal? Consorțiul chinez care a pierdut licitația pentru podul de la Brăila ar putea deschide acțiune în justiție

Distribuie articolul

A fost respinsă a doua contestație care bloca procedurile pentru desemnarea, în mod oficial, a companiilor care vor construi podul peste Dunăre de la Brăila. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor(CNSC) a anunțat că demersul asocierii dintre trei firme din China, Spania și România nu se justifică. Consorțiul chinez a mai făcut contestație și pe 19 octombrie, însă aceasta a fost respinsă ca fiind prematur introdusă. Decizia mai poate fi atacată doar în instanță, ceea ce ar întârzia sau chiar ar bloca procedurile.

În acest moment, câștigătoare a licitației este alianța dintre două companii din Japonia și Italia.Contractul are valoarea de 433 de milioane de euro, fără TVA. Conform înțelegerii inițiale, proiectul va fi gata în 12 luni, lucrarea va fi executată în 3 ani iar perioada de garanție va fi de 10 ani. Asta înseamnă că podul ar putea fi gata în anul 2023 dacă nu se va ajunge la Tribunal iar statul român și constructorul vor semna contractul rapid. Lucrarea de jumătate de miliard de euro conține podul dar și execuția pe 23 de km a drumului principal, Brăila – Jijila, şi a drumului de legătură cu DN22, Smârdan – Măcin.

Dacă va fi construit, podul suspendat de la Brăila va fi cea mai mare lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani, din România. La final construcția se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală.


Distribuie articolul

You May Also Like