Criza din energie pune presiune pe LIBERTY Galați. Combinatul va accelera proiectele de eficiență energetică

Distribuie articolul

Conducerea LIBERTY Galați anunță că în următoarea perioadă va accelera proiectele de eficiență energetică și de energie regenerabilă pentru a reduce consumul.

Este vorba despre proiectele incluse în strategia GREENSTEEL care vor fi implementate mai repede decât era prevăzut. Combinatul vrea să reducă în mod semnificativ utilizarea gazului natural și consumul total de energie pe platforma siderurgică, și să crească producția internă de energie regenerabilă. „LIBERTY Galați își asumă în totalitate responsabilitatea de a reduce consumul de energie și de a realiza pe termen lung planul său de decarbonizare până în 2030.

În condițiile creșterii continue a prețurilor la energie și a lipsei de angajament din partea furnizorilor sau a Guvernului de a încheia contracte de furnizare de energie pe termen lung, aceste programe și investițiile noastre în producția de energie regenerabilă devin din ce în ce mai importante. Cu toate acestea, pe termen scurt nu putem face mai mult, de aceea continuăm să implicăm în mod activ autoritățile guvernamentale la nivel local și național pentru a oferi industriei sprijin substanțial în perioada de iarnă care urmează”, a declarat Ajay Aggarwal, președintele Consiliului de Administrație al LIBERTY Galați.

Reducerea consumului de gaz natural va fi realizată printr-o serie de îmbunătățiri la nivelul operațiunilor de producție, incluzând „recuperarea energiei din gazul rezidual produs de furnal; optimizarea utilizării aburului la liniile de producție; îmbunătățiri tehnice ale cuptoarelor de reîncălzire; precum și reducerea pierderilor de căldură din conductele de abur, anunță cei de la combinat.

Pe lângă modernizările echipamentelor și instalațiilor de pe întreaga platformă siderurgică, combinatul va implementa un proiect împreună cu Enel X România. „Un proiect realizat în parteneriat cu Enel X România de înlocuire a peste 1000 de corpuri de iluminat stradal cu un consum ridicat de energie cu aparate de iluminat moderne cu tehnologie LED, eficiente din punct de vedere energetic.

Cu un cost de circa 1 milion de lei, acest proiect va asigura o economie de energie de aproximativ 700 MWh pe an, o cantitate suficientă pentru a alimenta 400 de locuințe. Preconizăm ca investiția se va amortiza în următoarele 18 luni, datorită scăderii cu 61% a consumului de energie al sistemului de iluminat stradal și a costurilor reduse de mentenanță”, au declarat reprezentanții LIBERTY Galați.

Pe termen lung, LIBERTY Galați continuă implementarea planului de transformare GREENSTEEL. La începutul acestei veri, compania a lansat procedura de licitație pentru furnizarea tehnologiei pentru două cuptoare hibride cu arc electric, care vor reduce în timp emisiile de carbon ale companiei cu peste 80%.

Pentru a sprijini transformarea GREENSTEEL și obiectivul de a deveni neutru în emisii de carbon până în 2030, LIBERTY Galați dezvoltă deja prima fază de 50MW dintr-un parc fotovoltaic, cu o capacitate totală de 180MW, care va necesita o investiție totală de 890 de milioane de lei și va furniza energie verde, regenerabilă direct pe platforma siderurgică.

Sursa foto: Liberty Galati


Distribuie articolul

You May Also Like