Faptul că o ducem mult mai prost decât alte zone din țară se vede și la nivelul serviciilor medicale: deși avem o Facultate de Medicină, numărăm de două ori mai puțini doctori față de media națională. Există județe care au de trei și chiar patru ori mai mulți specialiști decât avem noi.
Conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, media națională a numărului de medici la 1.000 de locuitori este de 2,9. Galațiul este departe de această cifră, cu o medie de 1,8, ceea ce înseamnă că ne lipsesc în momentul de față aproximativ 600 – 700 de specialiști în întreg județul. Din păcate, nu ne ridicăm nici măcar la nivelul regiunii Sud – Est, din care facem parte, și în care media consemnată este de 2.
Această criză gravă se întâmplă în pofida faptului că avem o Facultate de Medicină și ne plasează practic la coada unui top al numărului de specialiști consemnați în județele cu învățământ superior de profil. În acest clasament conduce orașul București, cu o medie de 6,8 specialiști/ 1.000 de locuitori, urmat de județele Timiș cu 5,6, Cluj cu 5, Dolj cu 4,5, Mureș cu 4,2, Iași cu 4,2, Bihor cu 3,4, Sibiu cu 3,3, Brașov cu 3,1 și Constanța cu 3.
În prezent, regiunea din care facem parte este a doua din coada clasamentului național și stă mai prost chiar și decât cea care include județele Botoșani și Vaslui, considerate poluri ale sărăciei. Regiunea Sud – Muntenia încheie plutonul, cu 1,5 medici/ 1.000 de locuitori, având și trei dintre județele cu cele mai slabe cifre, respectiv Călărași cu doar 1 doctor/ 1.000 locuitori, Giurgiu cu 1,1 și Ialomița cu 1,2. Este regiunea din care face parte și județul Teleorman, cu 1,6 medici/ 1.000 de locuitori.