Creșterile salariale de la Primărie și celebra reformă fiscală a Guvernului PSD-ALDE au nenorocit bugetul orașului Galați

Distribuie articolul

Jaf la drumul mare: anul acesta, edilii din Galați au luat sume uriașe din bugetul local ca să acopere creșterile salariale de la Primărie și instituțiile subordonate, în timp ce veniturile municipalității s-au prăbușit. Dovadă sunt cifrele din execuția bugetară realizată pentru primele 11 luni ale acestui an, prezentarea fiind făcută în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Pe scurt, până la 1 decembrie 2018, Primăria Galați avea cheltuieli mai mari cu aproximativ 65 de milioane de lei și venituri mai mici cu circa 60 de milioane de lei. În plus, au crescut sumele obținute din împrumuturi, ceea ce reprezintă o veste „bună” pentru viitorii edili. Dacă privim problema sub forma unei familii, ar trebui să vorbim despre divorț sau faliment personal. La Galați, însă, edilii vorbesc despre profesionalism și grija pentru cetățeni. Culmea, unii chiar halesc vrăjeala politicienilor și de aceea le urăm să o ducă la fel de bine ca până acum.

Pentru ceilalți, avem niște cifre. De exemplu, veniturile din împrumuturi au crescut de la 31 de milioane de lei, în 2017, la 70 de milioane de lei, anul acesta, iar la amenzi de la 9,5 milioane de lei s-a ajuns la 11 milioane de lei. Prăpăd a făcut și reforma fiscală a guvernului Dragnea-Viorica. Din sume defalcate TVA, Primăria Galați a obținut 190 de milioane de lei, în 2017, și doar 48,3 milioane de lei, în primele 11 luni ale anului în curs. La capitolul Cote defalcate din impozitul pe venit, la bugetul local au ajuns 160 milioane de lei, anul trecut, și 127 de milioane lei, anul acesta.

Încasările din taxe și impozite au crescut foarte puțin în funcție de procentul de majorare. Impozitul pe clădiri plătit de persoanele fizice a crescut de la 13,4 milioane lei la 15,4 milioane lei. În ceea ce privește persoanele juridice, creșterea este de la 41,4 milioane lei până la 50,2 lei. Mai sunt veniturile din închirieri și concesiuni care au adăugat un plus de 2 milioane de lei (de la 14,3 milioane lei la 16,7 milioane lei).

Tragem linie și aflăm că în acest an, veniturile Primăriei Galați sunt în scădere. Dacă în luna noiembrie a anului trecut Primăria avea în buzunar 547,6 milioane de lei, anul acesta edilii nu au adunat decât până la 488,1 milioane lei. Singura veste bună este că, recent, Primăria a obținut rambursarea de la UE a unor investiții realizate.

În paralel, cheltuielile au crescut, în special cele cu salariile. Doar la Primărie(fără instituțiile subordonate) bugetul de salarii a crescut cu 7 milioane de lei, de la 25,3 milioane lei, la 32 milioane lei. În total, cheltuielile Primăriei Galați au crescut anul acesta până la 428 milioane lei, de la 363,1 milioane lei în 2017.

În concluzie, Primăria Galați s-a împrumutat mai mult pentru că au crescut salariile și au scăzut veniturile, inclusiv din cauza celebrei reforme fiscale a Guvernului PSD-ALDE.  În rest, totul este perfect.


Distribuie articolul

You May Also Like