Procesul care vizează proiectul corvetelor militare se prelungește. Ieri, Tribunalul București a respins contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale este cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Compania care deține și șantierul naval de la Galați a anunțat că va face recurs, blocând astfel atribuirea contractului.
Asta se întâmplă când politicieni veroși își bagă coada în contractele statului cu marile companii. Inițial, Ministrul Apărării din Guvernul Cioloș s-a înțeles cu șefii Damen Galați pentru realizarea a patru nave militare multifuncționale. Corvetele de care are nevoie armata română urmau să fie livrate progresiv, până în 2024. Contractul, care nu a mai fost semnat ca urmare a schimbării Guvernului, avea o valoare de 1,6 miliarde de euro, cu tot cu TVA. Guvernul PSD a renunțat la el și în numele interesului național, a reluat procedurile, câștigătoare fiind declarată asocierea Naval Group-Șantierul Naval Constanța.
Corvetele plecau astfel de la Galați la Constanța. Totuși, olandezii de la Damen au contestat licitația arătând cu degetul către organizatorii procedurii. Cei de la Damen susțin că sunt „multiple chestiuni (inclusiv de legalitate, încălcare a confidentialităţii etc), invocate chiar de către MapN ca temeiuri pentru suspendarea procedurii sunt în continuare nelămurite”.
Și decizia de ieri va fi contestată de reprezentanții Damen.
„Acesta este un dosar uriaş şi extrem de complex, prin anvergura sa. Din cauza urgenţei cu care instanţele trebuie să judece litigiile în cazul achiziţiilor publice, judecătorul a fost nevoit să examineze mai mult de un an şi jumătate de procedură în doar câteva termene. O astfel de presiune nu ajută atunci când se dezbat chestiuni de legalitate a unei achiziţii militare de mai multe miliarde de euro, în care accesul la informaţii, timpul de studiu şi analiza amănunţită sunt, în mod firesc, esenţiale. Chiar şi aşa, această fază procesuală a fondului a scos la iveală mai multe chestiuni importante, iar faza procesuală a recursului va fi un cadru excelent pentru abordarea acestora”. (Compania Damen)