Controale la furnizorii care au mărit prețul energiei. Amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri

Distribuie articolul


Marți încep controale ANRE și ANPC la furnizorii care au mărit prețul energiei deși contractele cu clienții erau cu un preț fix timp de un an. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a spus că firmele nu aveau dreptul să modifice contractele încheiate în prima parte a anului.


Marți începe controlul ANRE la firmele care au mărit prețul.


„Lucrurile sunt foarte simple, că am văzut tot felul de interpretări, unii spun că aveau voie să facă… Eu mențin același punct de vedere ca și ANRE: că nu aveau voie să facă. Nu aveau voie să mărească prețul pentru că în luna mai au anunțat oferta de la 1 iulie. Compania respectivă a anunțat prețul, cu preț fix pe un an de zile. Dacă tu modifici prețul și ai anunțat că e preț fix pe un an de zile, intri sub incidența a două legi: una e legea protecției consumatorului la ofertă înșelătoare, care nu are amendă așa de mare; a doua este amendă între 5 și 10% pe cifra de afaceri pe legea energiei, pe același lucru: ofertă înșelătoare”, a spus Virgil Popescu, la Digi 24.


În schimb, în cazul românilor care au semnat contracte fără preț fix, ministrul Energiei a spus că singura variantă este schimbarea furnizorului.


„Am discutat atât cu președintele ANRE, cât și cu președintele ANPC și sunt pregătiți pentru aceste controale și primesc sesizările oamenilor ca să îi ajute tocmai pe clienții casnici, care nu sunt companii, nu au oficii juridice în spate, nu au expertiză juridică. Contează foarte mult prețul (atunci când semnăm un contract – n.r.). Să aleagă în funcție de preț și de condițiile care sunt. Dacă găsesc o ofertă de preț fix poate mai mare un pic, dar pe o perioadă de un an de zile și le convine acel preț poate foarte bine să îl accepte. Dacă nu îi convine prețul pe care îl are, poate găsi o altă ofertă cu prețul cel mai mic. Poate schimba oricând. Te poți schimba de 10, de 20 de ori pe an de la un furnizor la altul”, a explicat ministrul Virgil Popescu.


Ca să ușureze transferul clienților de la un furnizor la altul, autoritățile propun ca modificarea să se facă doar în baza ultimei facturi a locului de consum, fără a fi necesare alte acte.

Foto: digi24


Distribuie articolul

You May Also Like