Acuzații grave. Forța Dreptei consideră că execuția bugetară prezentată de Guvern este un fals

Distribuie articolul

Reprezentanții formațiunii Forța Dreptei îi acuză pe guvernanți că au falsificat cifrele din execuția bugetară și susțin că deficitul la 6 luni este de 3 %, în niciun caz de 1,7 %.

„Acest Guvern este un guvern al stagnării, un guvern socialist, un guvern care risipește banii publici încasați suplimentar în urma inflației care a dus la sărăcirea populației. Principala sursă de venit pentru

Buget a fost reprezentată de creșterea prețurilor respectiv a tarifelor pentru diferite produse și servicii. Veniturile la Buget au crescut, de fapt, pe baza sărăcirii populației, pe baza scăderii puterii de cumpărare. Cheltuielile cu investițiile, cele care reprezintă motorul creșterii economice și care susțin dezvoltarea țării, au scăzut în prima parte a acestui an în timp ce au crescut cheltuielile cu bunuri și servicii (creștere cu 16,4%), cele cu asistența socială (creștere cu 16,8%)”, a transmis Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, este acuzat că minte. Cei de la Forța Dreptei spun procentul prezentat de ministru ascunde faptul că nu au fost făcute anumite cheltuieli prevăzute în buget, iar motivul pentru care nu au fost făcute este pentru că nu au fost alocați bani.

„3 exemple clare: cheltuielile pentru compensarea prețurilor plafonate la energie și gaz natural (estimate pentru lunile aprilie – decembrie la 7 mld. lei pentru gaz 34 mld. lei pentru energie) nu au fost acoperite de la Buget. Cel puțin 2 mld. lei pentru rambursare TVA și concedii medicale nu au fost plătite de către Guvern. Chiar Ministrul Finanțelor spune că veniturile din TVA, pe primele 6 luni, au fost de 45,5 mld. lei, crescând cu 27,5% față de perioada similară din 2021 în timp ce rambursările din TVA au crescut doar cu 2%. Există cheltuieli cu plată amânată pentru situațiile de lucrări pe toate programele de investiții”, susțin specialiștii de la Forța Dreptei într-un comunicat de presă.

Nici la capitolul fonduri europene, Guvernul nu stă deloc bine, potrivit analizelor făcute de Forța Dreptei.

„În materie de absorbție a fondurilor europene, Guvernul Ciucă se îndreaptă spre un dezastru. Procentul de absorbție este de 63,7% în condițiile în care avem mai puțin de un an și jumătate (sf. anului 2023) din actualul exercițiu financiar 2014-2020. Vom pierde cel puțin 20% din banii pe care România ar fi trebuie să îi utilizeze pentru investiții, programe de formare profesională, dezvoltare de servicii: 1 mld. euro alocați pentru cele 3 spitale regionale (Craiova, Iași, Cluj). Suntem astăzi doar în faza de semnare a contractelor de proiectare. Este nerealist să creadă cineva că vor fi gata până în 2023. 3 mld. euro alocați în POIM, faza a 2-a a POS Mediu: Extindere rețele de apă și canalizare, proiecte derulate de companii locale prin ADI locale. Sumele cheltuite până în prezent, pentru astfel de proiecte complexe, sunt infime”, precizează reprezentanții formațiunii politice de dreapta.

Concluzia celor de la Forța Dreptei este că Guvernul nu are capacitatea managerială de absorbție a resurselor europene nerambursabile și preferă să crească veniturile la Buget din sărăcirea populației.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns