Consiliul Concurenței dă iama printre furnizorii de carte

Iată că nici piața de carte de la noi nu este ferită de perturbări grave în aceste timpuri. Activitatea unei platforme online locale ce funcționează similar binecunoscutelor branduri internaționale E-Bay, sau Amazon Marketplace, a devenit sursa unor mișcări tectonice în economia românească a cărții.

„Războiul” capătă amploare, în condițiile în care în angrenaj a fost atras și Ministerul Culturii (care oferă avizele de funcţionare pentru bibliotecile din România) conform presei centrale. Iar, mai nou, pe fir a intrat hotărât și Consiliul Concurenței, care dă amenzi.

Astfel, după ce, „biblioteca pentru corporatişti și antreprenori”, Bookster, a fost acționată în judecată de zece edituri, în urmă cu mai bine de 4 ani, acuzată fiind de concurenţă neloială, zilele acestea, Consiliul Concurenței a amendat șase dintre furnizorii de carte pentru „participarea la o înțelegere anticoncurențială” tocmai impotriva Bookster.

Potrivit comunicatului Consiliului Concurenței, amenzile au fost aplicate astfel:

  • Curtea Veche Publishing S.R.L. 422.220,85 lei

  • Nemira Publishing House S.R.L. 324.636,37 lei

  • Humanitas S.A. 365.718,84 lei-

  • Publica Com S.R.L. 174.677,34 lei

  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărtureşti) 3.982.290,66 lei

  • Librăriile Humanitas S.A. 582.362,94 lei

  • Asociaţia Editorilor Din România 115.696,04 lei.

„Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor”, se precizează în comunicat.

Cu toate acestea, editurile incriminate resping concluziile Consiliului Concurenței și au anunțat că vor contesta amenzile primite.

Consiliul Concurenţei a precizat, însă, că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Ai putea fi interesat și de: