Noua conducere a Ministerului Educației vine cu o noutate absolută în privința organizării meditațiilor, aceasta constând într-un nonsens juridic care are ca finalitate o eliminare a îngrădirii cadrelor didactice care pregătesc elevi, fie că vorbim de proprii elevi (lucru interzis până acum) sau alți elevi, cu care nu interacționează la clasă.
„În opinia mea, dacă meditațiile sunt vizibile, înseamnă că se desfășoară legal și este în regulă. Nu trebuie făcute în secret, într-o manieră care să le împiedice fiscalizarea. În același timp, trebuie să evităm conflictele de interes, dar nu sunt de acord cu interzicerea acestora”, a afirmat Daniel David.
Exprimarea ministrului Educației este neclară și lasă loc de multe interpretări. Nu prea înțelegem cam care ar putea fi poziționarea unui profesor ce pregătește un elev de la clasa unde predă, lucru interzis in prezent prin lege. Adică, ar trebui să evite dar nu i se poate interzice? E una dintre variantele ministrului.
Sau se face referire exclusiv la elevii de la cu totul alte clase față de cele unde predă profesorul respectiv?
Până va apela domnia sa la Google Translate, pentru a pricepe și noi ce a dorit a spune, rămânem în aceeași ceață densă din zona Deca ori Cîmpeanu.
„Nu ai cum să te duci tu comisie de control didactic sau chiar fiscal în casa unui profesor să verifici dacă face meditații. ANAF a ieșit și a spus că este nevoie să fiscalizeze și este clar de ce nu vor profesorii să-și facă firme: în momentul când îți faci firmă și eliberezi o factură (chitanță) este clar că trebuie să treci datele copilului, este clar că face meditații cu elevul de la clasă.”, susține președintele Asociației Părinților.
Privitor la salariile cadrelor didactice, același decident de la Educație crede că ar trebui implementați indicatori de performanță astfel încât profesorii care obțin rezultate mai bune în clasă să fie remunerați corespunzător. Practic, o diferențiere a salariilor, în funcție de performanță.
Nu în ultimul rând, ministrul David dorește să introducă în dezbatere publică planurile cadru pentru liceu, domeniu în care România se află în urmă.