Comisia Europeană garantează că nu se închide combinatul siderurgic gălățean

Distribuie articolul

În vreme ce Guvernul PSD – ALDE ignoră situația generată de anunțata vânzare a combinatului siderurgic din Galați, Comisia Europeană oferă primele răspunsuri cu privire la viitorul unității siderurgice, ca urmare a demersurilor inițiate de Partidul Național Liberal.

În urma vizitei făcute la finalul lunii mai în Galați, europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, a adresat o interpelare Comisiei Europene cu privire la vânzarea combinatului de către ArcelorMittal, prin care a solicitat instituţiei europene să precizeze ce demersuri va face astfel încât reorganizarea activității combinatului să nu ducă la pierderi de locuri de muncă. De asemenea, în documentul înaintat Comisiei Europene, europarlamentarul PNL a solicitat organismului european să prezinte garanţii că stimulii financiari pe care ArcelorMittal s-a angajat să îi ofere viitorului cumpărător vor fi acordați.

”Așa cum rezultă din răspunsul oferit de către doamna Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă, „ca parte a angajamentelor asumate, ArcelorMittal nu trebuie să închidă activele de producție, ci mai degrabă să le vândă unui/unor nou/noi cumpărător(i), care dispun(e) de expertiza necesară și de stimulente pentru a continua să le exploateze în calitate de concurent viabil pentru ArcelorMittal”, susține senatorul liberal George Stângă.

Potrivit oficialului european, Comisia este în măsură să se asigure că noul cumpărător îndeplinește o serie de criterii predefinite, menite să garanteze funcționarea adecvată a combinatului în urma schimbării proprietarului. Mai precis, cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de resursele și stimulentele necesare pentru a exploata combinatul pe termen lung.

Astfel, din răspunsul primit de europarlamentarul PNL reiese că vânzarea combinatului către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea sa nu este o soluție acceptată de organismele europene, ceea ce înseamnă că reprezentanții Comisiei Europene nu iau în calcul altă variantă decât aceea ca activitatea combinatului din Galați să continue.

”Totodată, ca parte a angajamentului asupra căruia reprezentanții ArcelorMittal au convenit, aceștia trebuie să rezerve pentru cumpărător resurse financiare substanțiale, care nu pot fi utilizate decât pentru finanțarea noilor investiții în combinatul de la Galați. Așa cum arată oficialul european, ArcelorMittal s-a angajat să plaseze suma în contul de garanție, în beneficiul noului cumpărător, care va alege ce investiţii va face, dar care va putea accesa această sumă exclusiv pentru investiții privind extinderea producției de la Galați”, susține George Stângă.


Distribuie articolul

You May Also Like